Századvég: Alkalmatlan embereket delegált a Transparency az Integritási Hatóságba

dokumentumok
Vágólapra másolva!
Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényi rendelkezések jelenleg címlapvezető híreknek minősülnek. A magyar kormány az Európai Bizottsággal való eredményes párbeszédet követően törvénnyel hozott létre egy mindentől független, eddig a magyar történelemben példátlan, korrupcióellenes hatóságot, az Integritás Hatóságot. A Transparency International, mint a függetlenség állítólagos nemzetközi nagykövete jogot formál arra, hogy részt vegyen az új hatóság felállításában. Delegáltak ajánlásával újfent tudomásunkra hozza, hogy szerinte mit is jelent a függetlenség - írta legújabb elemzésében a Századvég.
Vágólapra másolva!

Az Integritás Hatóság felállításával a Magyar Országgyűlés egyrészt az Európai Bizottságnak tett ígéreteit váltja valóra, másrészt az európai uniós források felhasználásának ellenőrzése körüli parázs vitákat kívánja mérsékelni. Mindazok a szakértői és folyamatos tárgyalások ellenére, amelyek során a Bizottság megelőlegezett bizalmát a magyar kormánynak sikerült elnyernie, az NGO-k és vonzáskörzetük továbbra is igyekeznek a magyar kormány Bizottság által elfogadott intézkedéseit hitelteleníteni.

Álláspontjuk szerint a kormány intézkedései akkor lehetnek hitelesek, ha az általuk olyan sokszor emlegetett „függetlenség-leckét" a magyar kormány végre elsajátítja, és ehhez a minden állami szervtől független új hatóság, az Integritás Hatóság igazgatóságát kiválasztó testületbe három személy ajánlásával, illetve delegálásával kívánnak hozzájárulni.

A Transparency International Magyarország a honlapján 2022. október 11. napján közzétett közleményében az Integritás Hatóság vezetőinek kiválasztására létrejött Alkalmassági Bizottságba Bod Péter Ákost, Jancsics Dávidot és Marschall Miklóst delegálta. Közleményében rögzítettek szerint „(...) arra van szükség, hogy az Alkalmassági Bizottság tagjai feddhetetlen, senki javára elfogultsággal nem vádolható és kiválóan felkészült szakértők legyenek". Az NGO-k önmagukat az Európai Bizottság szakértelmének szintje fölé helyezik, majd az általuk korábban javaslatként meghatározott elvárások megvalósulását követően (úgy, mint a korrupcióellenes, a politikától független szervezet létrehozása) csak azért nem ismerik el, mert forradalmi módon kívánják a prosperáló magyar politikai, gazdasági és társadalmi rendszert rövid idő alatt – szerintük megfelelőre – újraalkotni.

A Transparency International Magyarország által ajánlott személyek abból a szempontból valóban függetlenek, hogy egyik ország jelenlegi nemzeti politikáját sem támogatják, viszont a mindentől való, állítólagos függetlenségük – az elemzésünkben feltárt információk és megállapítások szerint – végül a nemzetek feletti NGO-k bűvös udvarába terelik őket.

A teljes elemzést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről