Csák János a Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózatának a védnöke

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózatának védnökségét Csák János kulturális miniszter vállalta el, Demeter Szilárd és Bús Balázs kérésére. A hírt a Magyar Zene Házában jelentették be a kultúraközvetítés dimenzióiról szóló konferencia megnyitóján - írta a kultura.hu.
Vágólapra másolva!

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében elmondta:

"A Kultúrpajta-hálózat ötlete Demeter Szilárdtól ered, és elmondható, a Zene Háza egy „szuperpajta". A kultúrát ki kell vinni a „szentélyekből", hogy minél szélesebb közönség férhessen hozzá, és ki kell használni a közösségteremtő erejét!"

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója elmondta, hogy amikor a ház világhírű japán tervezője, Fudzsimoto Szú először járt itt egy népzenei koncerten, akkor megilletődve jegyezte meg:

"ezért érdemes építeni, hogy az emberek használatba vehessék és belakják a teret."

A konferenciát Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg és kiemelte:

„A több mint egy évezredes Kárpát-medencei múltra visszatekintő magyarság azért tudott fennmaradni, mert határozott identitással rendelkezett és rendelkezik, ez erőt adott a túléléshez. Az identitás megtartó erejét pedig nemzeti kultúránk garantálja: hagyományaink, népművészetünk és anyanyelvünk. A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának Ideiglenes Kollégiuma Demeter Szilárd kuratóriumi elnök és Bús Balázs NKA alelnök vezetésével azért dolgozta ki a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat kiépítésére vonatkozó terveket, és ezért társult hozzá a Fonó és a Hagyományok Háza. Ez az organikusság egyben jövőképességet is jelent. Amikor a múltunkhoz térünk vissza, és a múltunkban olyan gyökereket találunk, mint amilyenekből a pajtamozgalom kinőtt, akkor elmondhatjuk: nemcsak múltunk, hanem jövőnk is van" - mondta.

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár beszédében elmondta, ez a kezdeményezés azért jött létre, hogy összekapcsolja a kulturális helyszíneket és programokat.

Kiemelte, hogy a Kovács Gyula által indított Tündérkert-mozgalom célja, hogy az őshonos magyar gyümölcsfák visszaköltözzenek eredeti helyükre, a kertjeinkbe.

„A mi tündérkertünk a nemzeti kultúránk, ez szolgál számunkra hajlékul, ezt örököltük az őseinktől, itt érezzük biztonságban magunkat, és ezt adjuk tovább a következő nemzedékek számára."

A helyettes államtitkár a 125 éve született Tamási Áron sokat idézett szavait mondta:

Vincze Máté végezetül bejelentette: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Kárpát-medencei Kultúrpajták és Tündérkertek hálózatának védnökségére vonatkozó felkérést elfogadta, hiszen az általa vezetett minisztérium éppen ezt az üzenetet testesíti meg: jelenünk és jövőnk a múltunkban gyökerezik, mert akinek múltja van, annak van jelene, és biztosan lesz jövője is.

Pénteken kerül sor a 2022-ben minősített fesztiválok okleveleinek átadására, valamint a szövetség tagozatainak műhelyprogramjaira is. Aznap a média és kommunikációs csatornák is fókuszba kerülnek, valamint a kistelepülési kulturális piac kihívásairól is szó lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről