A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kormány megvédi a rezsicsökkentést és a magyar családokat, Gyurcsányék ezt nem akarják

légkondi, indukció, elektromos bojler, konnektor, indukciós főzőlap, elektromosság, légkondicionáló, illusztráció, rezsi, rezsicsökkentés, 07.22.
Vágólapra másolva!
A magyarok továbbra is a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedéstől, ez derült ki egy friss felmérésből. Van olyan európai ország, ahol áramért a magyar árak hétszeresét, a gázért pedig a tizenhétszeresét kell fizetni. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országgyűlésben többször megismételte, hogy a kormány kitart a rezsicsökkentés politikája mellett. A baloldal hosszú ideje a rezsicsökkentés eltörlését követeli, a magyar kormány azonban az elszabaduló energiaárak és a szomszédunkban dúló háború ellenére megvédi a családokat, és az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek biztosított a hatóságilag szabályozott ár, de azon túl is a piaci árnál jóval kedvezőbb összeget kell csak fizetni.
Vágólapra másolva!

A kormány kitart a rezsicsökkenést mellett, ami azt jelenti, hogy minden magyar család körülbelül 181 ezer forintot kap a támogatott rezsin keresztül - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az azonnali kérdések órájában.

Továbbra is a magyarok fizetik a legkevesebb rezsit a kormány lépéseinek köszönhetően Fotó: Major Kata - Origo

Éppen ezt támasztja alá, hogy az Európai Bizottság statisztikai hivatala, az Eurostat megnézte, hogy 2021 első félévéhez viszonyítva 2022 első félévében hogyan változott a lakossági gázár és a villamos energia ára az Európai Unió tagállamaiban.

A GÁZ ÁRA MAGYARORSZÁG KIVÉTELÉVEL MIND A 24 VIZSGÁLT UNIÓS TAGÁLLAMBAN EMELKEDETT, HAZÁNKBAN VISZONT 0,5 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.

A statisztikai hivatal kiemeli, ennek az az oka, hogy

MAGYARORSZÁGON AZ ENERGIAÁRAK SZABÁLYOZOTTAK.

Finnország, Ciprus és Málta nem közölt adatokat a földgáz háztartási árára vonatkozóan.

A gázárak Észtországban (+154 százalék), Litvániában (+110 százalék) és Bulgáriában (+108 százalék) emelkedtek a legnagyobb mértékben.

EURÓBAN KIFEJEZVE AZ ÁTLAGOS HÁZTARTÁSI GÁZÁR 2022 ELSŐ FELÉBEN IS MAGYARORSZÁGON VOLT A LEGOLCSÓBB, (2,9 EURÓ/100 KWH),

majd Horvátország (4,1 euró/100 kWh) és Lettország (4,6 euró/100 kWh) következik. A gáz ára a legmagasabb Svédországban volt, (22,2 euró/100 kWh), a második helyen Dánia áll (16,0 euró/100 kWh), a harmadik helyezett pedig Hollandia (12,9 euró/100 kWh).

2022 első félévében 2021 első félévéhez viszonyítva a villamosenergia-ár tekintetében

A LEGNAGYOBB EMELKEDÉST CSEHORSZÁGBAN REGISZTRÁLTÁK (+62 SZÁZALÉK), MAJD KÖVETKEZIK LETTORSZÁG (+59 SZÁZALÉK) ÉS DÁNIA (+57 SZÁZALÉK).

Az adatok szerint öt tagállamban csökkent a háztartási villamosenergia-ára: Hollandiában (-54 százalék), Szlovéniában (-16 százalék), Lengyelországban (-3 százalék), Portugáliában és Magyarországon (egyaránt -1 százalék).

AZ ÁTLAGOS LAKOSSÁGI VILLAMOS ENERGIA ÁRA 2022 ELSŐ FELÉBEN HOLLANDIÁBAN VOLT A LEGALACSONYABB, (5,9 EURÓ/100 KWH), MAJD PEDIG MAGYARORSZÁG (9,5 EURÓ/100 KWH) KÖVETKEZIK.

A legdrágább az áram Dániában (45,6 euró/100 kWh), Belgiumban (33,8 euró/100 kWh), Németországban (32,8 euró/100 kWh) és Olaszországban (31,2 euró/100 kWh) volt.

Továbbra is a magyarok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat Európában

A magyarok továbbra is a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedéstől, ez derült ki egy friss felmérésből. Van olyan európai ország, ahol áramért a magyar árak hétszeresét, a gázért pedig a tizenhétszeresét kell fizetni. Szeptemberben több európai városban is brutálisan megemelkedett a gáz és az áram, a magyar családok azonban – az augusztusban bevezetett változásokkal együtt is – példátlanul alacsony áron jutnak energiához.

Az átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat: 2,53 eurocentet kWh-ként.

GÁZÉRT POZSONYBAN A MAGYAR ÁR DUPLÁJÁT, PÁRIZSBAN ÉS LONDONBAN A NÉGYSZERESÉT, RÓMÁBAN ÉS BRÜSSZELBEN A HATSZOROSÁT, BÉCSBEN A TIZENEGYSZERESÉT, AMSZTERDAMBAN A 17-SZERESÉT FIZETI A LAKOSSÁG A GÁZÉRT.

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Forrás: Origo

Az áramért - ahogy azt már fentebb írtuk - a második legalacsonyabb árat fizetik a magyar családok. Az áram ára hazánkban 9,22 eurocent/kWh a rezsivédett árkategóriában, tehát az átlagfogyasztásig.

ÁRAMÉRT POZSONYBAN ENNEK A DUPLÁJÁT, PÁRIZSBAN ÉS MADRIDBAN ENNEK A HÁROMSZOROSÁT, LONDONBAN A NÉGYSZERESÉT, PRÁGÁBAN AZ ÖTSZÖRÖSÉT, RÓMÁBAN, BERLINBEN ÉS BRÜSSZELBEN ENNEK A HATSZOROSÁT, AMSZTERDAMBAN A HÉTSZERESÉT FIZETIK AZ ÁRAMÉRT A CSALÁDOK.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felméréséből az is kiderült, hogy még azok is azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak az átlagfogyasztásnál, azok is csak 10,63 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Forrás: Origo

Több mint kétmillió forintot tudnak megspórolni a háztartások

Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennáll a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter, az áramnál 2523 kilowattóra évente. A rezsicsökkentett határig így az átlagfogyasztású háztartások 2 millió 175 ezer forintot tudnak megspórolni.

Háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további 550 ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz 875 ezer forintot takaríthatnak meg. Ezt viszont igényelni kell a kormányhivatalokban. A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, az 1020 forint tizedét.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően több mint kétmillió forint marad a háztartásoknál Fotó: Major Kata - Origo

Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kWh/év (210 kWh/hó), földgázban 1729 m3/év (144 m3/hó) – közölte korábban a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A TIM-nél kifejtették: áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti; gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. A szaktárcánál arra is felhívták a figyelmet, hogy akik túl vannak a sávhatáron, azok nagy része is közel vannak az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tudnak maradni.

Hazudik a rezsicsökkentés-ellenes baloldal

Egyébként lassan tíz éve él Magyarországon a rezsicsökkentés politikája. Azóta védi a hatósági szabályozás a családokat az áremelkedésektől. Mindezek ellenére a balliberális pártok politikusai arról beszélnek hazug módon, hogy megszűnt a rezsicsökkentés.

A balliberálisok úgy kommunikálnak, ahogy az a pillanatnyi érdekeiknek megfelelő. Egyáltalán nem zavarja őket, hogy korábban mindennek pont az ellenkezőjét mondták. Azaz: az ő kommunikációjuk az égvilágon semmi más célt nem szolgál, mint a hatalom megszerzését vagy adott esetben annak megtartását

– hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Boros Imre. A közgazdász jelezte: ezért teljesen hiteltelen az ellenzék, amelynek képviselői azzal sem törődnek, hogy milyen társadalmi hatásokkal járnak a nyilatkozataik és a cselekedeteik. – Nekik a hatalom kell, mert nekik az a fontos, hogy összefonódjanak a nemzetközi finánctőke csoportjaival – emelte ki a szakértő.

Gyurcsányék eltörölnék a rezsicsökkentést Forrás: facebook.com

Boros Imre elképesztőnek nevezte, hogy a balliberálisok azt próbálják elhitetni a lakossággal, hogy megszűnt a rezsicsökkentés. – Mondani bármit lehet, de ettől még Magyarországon fizeti a lakosság Európában a legkevesebbet az energiáért. Annak idején a balliberális kormányok mindig a piacra hivatkozva változtattak az árakon. De mindig úgy, hogy a családok rosszul jártak, míg a külföldi pénzügyi csoportok dörzsölték a tenyerüket. A baloldal mindig támadta a rezsicsökkentést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!