A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szijjártó Péter: Hazugság, hogy Magyarország blokkolná Ukrajna európai uniós támogatását

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Hazugság, hogy Magyarország bármikor is blokkolta volna azt, hogy az Európai Unió támogassa Ukrajna működőképességének fenntartását, a kormány pusztán az újabb közös hitelfelvételt ellenzi - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az EU-s energiaügyi miniszterek rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján aláhúzta: a kormány világossá tette, hogy a tervezett 18 milliárd euró hazánkra eső részét kétoldalú alapon kész megadni Ukrajnának, de a közös hitelfelvételt valóban nem támogatja.

- emelte ki. "Aki azt állítja, hogy mi ezt bármikor is elleneztük vagy blokkoltuk volna, az hazudik" - mondta.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy nem a közös adósság jelenti az európai jövőt, ez ellentétes lenne a közösségi szerződésekkel és Magyarország víziójával egyaránt.

Tehát ez megint egy olyan lépés, ami ellentétes az európai szerződésekkel és ellentétes azzal a vízióval, amit mi Európa jövőjéről gondolunk" - hangsúlyozta.

"Tehát az Európai Unió jövője nem az adóssághegyek, nem a közös adósság felé van (.) Azt javasoljuk a többi tagországnak is, hogy válasszanak egyszerűbb utat, s ők is adják oda a saját forrásaikból, a saját költségvetésükből a támogatást Ukrajnának, hogyha már olyan büszkék arra, hogy mennyi mindenben segítenek az ukránoknak" - tette hozzá. Mint közölte, a kijevi magyar nagykövet a nap folyamán tájékoztatja az ukrán külügyminisztériumot hazánk álláspontjáról, és kéri majd, hogy induljanak meg a tárgyalások a támogatások ügyében, azok konkrét formájáról. Az Európai Bizottság havi 1,5 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot javasolt Ukrajna jövő évi finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!