Globális minimumadó: itt a brüsszeli levél, amelyben igazat adnak a magyar kormánynak

European Parliament in Brussels EUROPEAN EU EUROPEAN PARLIAMENT European Parliament building view Brussels Belgium city center HORIZONTAL
A view of European Union (EU) comission building in city center of Brussels, Belgium on January 13, 2014. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság nyilvánosságra hozta,hogyan járult hozzá a Tanács jogi igazgatója, hogy az iparűzési adó beleszámítson a 15 százalékos globális minimumadó kulcsba. A magyar kormányzat megerősítette a levél eredetiségét, és hogy - ellentétben más országokkal - Magyarországon nem kell adót emelni.
Vágólapra másolva!

Alberto de Gregorio Merino, az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálati igazgatója jegyzi azt a levelet, ami megerősíti azt az uniós álláspontot, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) a része a globális minimumadónak.

A szóban forgó levelet - ez ezen a linken tekinthető meg - a jogi igazgató december 9-én, a múlt hét pénteken Brüsszelben írta meg és Ódor Bálintnak címezte, aki Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletét vezeti.

Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A levél tulajdonképpen egy válaszlevél Ódor Bálint megkeresésére, ami egy nappal korábban, december 8-án érkezett meg Alberto de Gregorio Merinohoz. Ebben a magyar diplomata a globális minimumadó európai uniós irányelvének tervezetéhez kapcsolódóan tett fel kérdéseket.

Az egyik ezek közül vonatkozott arra, hogy minek minősül a hipa. Erre reagálva az Európai Unió Tanácsának - a szervezet az EU-tagállamok kormányait képviselő intézmény, amely uniós jogszabályokat fogad el és összehangolja az uniós szakpolitikákat - jogi szolgálat igazgatója úgy fogalmazott, hogy megerősíti, hogy a hipa definíciója szerint úgy tűnik, hogy a fő jellemzőiben megfelel a globális minimumadó kapcsán tervezett irányelvben foglalt adófogalmaknak (20. cikk, 1. bekezdés (a). Alberto de Gregorio Merino ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben fontos az OECD megerősítő értelmezése. Az uniós irányelv eleve az OECD iránymutatásai alapján készült, és tartalmazza az összes tagállam, valamint harmadik államok adónemeit.

Megerősítés

A kormányzat megerősítette a Világgazdaságnak, hogy az általunk nyilvánosságra hozott levél hiteles és ebben kaptak tájékoztatást a hipa leírhatóságáról. A Kormányzati Tájékoztatási Központ válasza szó szerint a következő:

Valóban az önök által nyilvánosságra hozott levél formájában tájékoztatta Magyarország kormányát az Európai Unió tanácsa arról, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről