Milliókból folytat háborúpárti propagandát az amerikai támogatású oldal

conflict Horizontal
A member of the Ukrainian White Angels Special Police Team walks amongst the debris of a multi-storey residential building, destroyed following an air strike in the frontline town of Avdiivka, Donetsk region on April 10, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Háborúpárti hirdetésekkel árasztotta el a Facebookot a tengerentúli pénzekből létrehozott Nyugati Pályán nevű Facebook-oldal. Az USA budapesti nagykövetségének támogatásával létrehozott oldal eddig közel 139 millió forintot költött ezekre a tartalmakra - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzekből finanszírozott, háborúpárti plakátkampányt elindító Nyugati Pályán a közösségi médiában is milliókból népszerűsít agresszív, militarista jelszavakkal tűzdelt propagandaanyagokat.

A Facebookon és az Instagramon működő oldalt az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával hozták létre, s a 2020 februárjában alapított, nagyjából harmincezer követővel rendelkező blog közel 139 millió forintot költött hirdetésekre, amivel a 13. helyet foglalják el a rangsorban.

Ezen hirdetések egy része közvetett vagy közvetlen módon azt sugallja, hogy Magyarországnak és a magyar embereknek is be kell kapcsolódniuk a háborúba.

Ötszázezer forint körül költöttek arra a bejegyzésre, amely szerint „a Putyin-rezsim 6 ezer gyermeket deportált Ukrajnából", amiért a Nemzetközi Törvényszék (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz vezető ellen.

Egy másik bejegyzésben a legfőbb V4-es szövetségesünkkel igyekeztek szembefordítani hazánkat.

Eképesztő háborúpárti propganadát nyom az amerikai támogatású oldal Forrás: AFP/Genya Savilov

A kárpátaljai magyarokat is háborúpártinak mutatják

Több fegyverfogásra buzdító bejegyzésben a kárpátaljai magyarokat is háborúpártinak igyekeztek feltüntetni: „Ezt a videót mindenkinek látnia kell! Az ungvári Fábián Tímea a Kárpátaljai Népi Együttes hegedűművésze. Látva a rengeteg szenvedést, amelyet az orosz invázió okoz, kötelességének érezte, hogy a hegedűjét fegyverre cserélje és megvédje a hazáját. Ezért beállt harcolni az ukrán hadseregbe. [...] Ezért fontos, hogy minél többen lássák, mit élnek át és hogyan viszonyulnak a háborúhoz a kárpátaljai magyarok" – áll az egyik, körülbelül félmillió forintból meghirdetett tartalomban, amely nagyjából egymilliószor jelent meg.

A bejegyzésekben a megszokott oroszgyalázó elemek is előkerültek: „Ha mi nem állítjuk meg az oroszokat, akkor Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország következik. Az orosz vezetés nem ismer határokat, kizárólag a pofonokból ért! Az orosz hadseregben nem ismernek olyan fogalmakat, mint tolerancia, emberség és együttérzés". A hirdetés megjelenésszáma 1,3 millió körüli.

A teljes cikket itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!