Az MKPK titkára az Origo kérdésére kifejtette, hogy mint az feltételezhető, a Szentatyának privát étkezései az Apostoli Nunciatúrán lesznek. A Szentszék Magyarországi Nagykövetségének megvan a saját személyzete, és a sajtóban fellelhető hírek tekintetében valóban vannak ott szerzetes nővérek, de arról, hogy kik fognak főzni a pápának, és pontosan mit fog enni, nincs pontos, megerősíthető információ.
Tóth Tamás azt viszont elmondta, hogy Ferenc pápát magyarországi látogatására a saját biztonsági szakemberei mellett azok is elkísérik, akik az egészségére figyelnek, azt pedig, hogy mit fog enni a katolikus egyházfő, a Szentszék saját hatásköre megszervezni, és egyeztetni jelen esetben az Apostoli Nunciatúrával.
Tóth Tamás az Origo kérdésére arról is beszélt, hogy a Szentatya jezsuita szerzetes, éppen ezért az életmódját annak ellenére, hogy később püspök, bíboros, majd pápa lett, a szerzetesi szemlélet határozza meg. Számára az étkezés egy funkcionális jellegű dolog, ahogyan az őt körülvevő tárgyak is.
A Szentatya azt helyezi előtérbe, hogy szent küldetését, az evangelizációt mi, hogyan tudja szolgálni a legjobb módon, és ennek része az étkezés is, mint egy funkcionális tevékenység.
Hozzátette: a Ferenc pápa környezetében élők mind szerény életmódjáról számolnak be, ugyanakkor ez tanúbizonyságát adja annak is, hogy a pápaság egy prófétai hivatás, hiszen a pápák Isten embereiként lépnek fel, és ez Ferenc pápa esetében is így van.
Tóth Tamás szerint óriási megtiszteltetés, hogy Itálián kívül hazánk az az ország, ahová a Szentatya másodjára is visszatér ilyen rövid időn belül. Az igaz, hogy 2021-ben nem országlátogatásra jött, hanem egy nemzetközi rendezvény záróeseményére, de az idei már egy harmadik találkozás lesz, hiszen Csíksomlyón egy magyar misét mutatott be – ezt ő maga is így nevezte. Ez a mostani látogatás egyben megtisztelő, de alázatra is kell sarkalljon minket. Tóth szerint fontos, hogy az is szerepet játszhat abban, hogy újra ellátogat hozzánk Ferenc pápa, hogy fiatal pap korában Buenos Airesben kapcsolatba került a helyi magyar közösséggel, akik a kommunizmus elől menekültek oda. Kifejtette:
jómagam többször találkozhattam a Szentatyával, és mikor megtudta, hogy magyar vagyok, mindig széles mosollyal, és magyarul úgy köszöntött, hogy Isten éltesse!
Arról már a Bors napilap számolt be, hogy a pápa egy igazán különleges és szerény reggelit fog csak fogyasztani reggelente magyarországi látogatásán. Ferenc pápa általában hajnali 4:45-kor kel. A napot imádsággal kezdi, és legalább reggel 8-ig böjtöl. Az első falatokat csupán 8 órakor veszi magához, meglehetősen szerényen. Mindössze egy pohár sovány tejet eszik némi keksszel, esetleg egy kevés lekvárral, de ekkor egy csésze kávét is megenged magának.
A nap többi részében sem eszi túl magát, ebédre fehér tésztát vagy rizottót fogyaszt, de a zöldségdús étkeket is előnyben részesíti. A tengeri étkek terén pedig fontos a frissesség, ezért a lap információi szerint az ételekhez való nyersanyagok az egyházfővel együtt Olaszországból érkeznek repülővel. A vacsorája pedig kifejezetten puritán, este 8 órakor csak zöldséget fogyaszt pirítóssal.
Ahogyan arról korábban a Mashed nevű külföldi portál beszámolt, az egyházfőt sokan látták már a híres mateteával a kezében, arról viszont nem sokat tudtunk, milyen ételek szerepelnek mindennapi étrendjében. A cikk szerint a pápa vacsorái leginkább csirkéből, salátákból és gyümölcsökből állhatnak. A pápa reggelijéből nem hiányozhat a membrillós kenyér, ami tulajdonképpen nem más, mint birsalmasajtos kenyér, valamint a frissen facsart narancslé.
A pápa csak és kizárólag helybéli alapanyagokat fogyaszt, olyannyira, hogy a zöldségek és gyümölcsök a Castel Gandolfóban teremnek meg, amely a hivatalban lévő pápák óriási nyári rezidenciája egy mintegy 74 hektáros kerttel és 62 hektáros mezőgazdasági területtel kiegészítve.
Ferenc pápa nem mellesleg a nyári rezidenciát is megnyitotta a hívek előtt, így a grandiózus építészeti remekmű nagy része ma múzeumként szolgál.
Az ételek elkészítési módja a vatikáni konyhákban egyfajta ideológián alapul, melynek fő gondolatmenete, hogy
elsősorban azok az élelmiszerek kerüljenek felhasználásra, amelyek Isten adta ételek. Ez azt jelenti, hogy az olyan alapanyagok, mint a sajt, a tejszín és a vaj – ha úgy tetszik, a Föld ételei – előtérbe kerülnek a fogyasztást tekintve.
Ugyanígy a polenta, a gnocchi és a tészták is gyakran szerepelnek a pápai étlapon, igaz, utóbbiból csak mértékkel ehet az egyházfő, egészsége érdekében – írja a portál.
Alkalmanként maga Ferenc pápa is betéved a Vatikán személyzeti étkezdéjébe, hogy együtt ebédeljen a városállam alkalmazottjaival.
Ferenc pápa egészségének érdekében bizony van pár étel, ami sajnos nem szerepelhet a pápai étlapon. Tiltva vannak a csípős és a nagyon zsíros ételek, de gyümölcsöt is csak magvai nélkül szabad felszolgálni az egyházfőnek, a vizet pedig minden külföldi útjára a Vatikánból szállítják neki, mert az ottani víznek elég alacsony a nátriumtartalma. Az oldal szerint, ha már a külföldi utaknál tartunk, néha persze előfordul, hogy a pápa étteremben kíván enni, ilyenkor a kiválasztott vendéglátóhely alaposan felkészül a különleges látogatóra, a Vatikán emberei külön listát és szabályokat alkotva egyeztetik le a szakácsokkal, milyen étel készülhet a szervírozásra.
Ferenc pápának természetesen vannak kedvencei is, a matetea mellett imádja a pizzát és az alfajores nevű dél amerikai édességet is, mely egy nagyon egyszerűen elkészíthető finomság.
Arról már a 777blog készített egy összeállítást, hogy Roberto Alborghetti, olasz újságírónak, Ferenc pápa egyik lelkes életrajzírójának Ferenc pápa asztalánál című könyvéből megtudhatjuk, hogy a Szentatya számára hangsúlyos a főzés és az étkezés, valamint korábban élelmiszervegyész végzettséget is szerzett, és kiskorában hentes akart lenni. A könyv egyik fő motivációja, hogy elgondolkozzunk, milyen szerepet játszik az étel a test és a lélek táplálásában. A szerző arra is hivatott, hogy felvázolja: Ferenc pápa hogyan viszonyul az ételhez abban a valóságában, amelyben mindennél jobban megmutatkozik kapcsolatteremtő, kultúraközvetítő képessége.
Alborghetti arról is megemlékezett, hogy milyen szerepet játszott Ferenc pápa érsek korában a táplálkozáshoz kapcsolódó szociális és kulturális értékek előmozdításában a rászorulók javára. A nagy argentin gazdasági válság időszakára visszagondolva elénk tárul, hogy milyen programokat támogatott a lakosság legszegényebb rétegei számára. Szó esik arról is, hogy
a pápa többször felszólalt az élelmiszerpazarlás ellen, mert az étel nem játék, valamint azért, mert gyerekkorában otthon, amikor a kenyér leesett, azt tanították neki, hogy azonnal vegye fel, és csókolja meg, sosem dobtak el kenyeret.
Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheti a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható itt.