Az Amerikai Egyesült Államok újabb „pályázattal" tömi ki a dollármédia zsebeit

diplomacy Horizontal
David Pressman, US Ambassador to Hungary, addresses a press conference at their embassy building in Budapest, Hungary on April 12, 2023. - Washington has imposed sanctions on a Russian-dominated bank in Budapest and several of its officials, Pressman said on April 12, 2023, in a move likely to further strain relations with Hungary. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának David Pressman, Joe Biden Magyarország helytartójául kijelölt emberének vezetése alatt álló budapesti nagykövetsége nyílt pályázatot hirdet „a magyarországi médiaszabadságot aktívan előmozdító magyar független sajtóorgánumok és civil szervezetek" támogatására. Ez a gyakorlatban minden bizonnyal azt jelenti, hogy a dollármédia további guruló dollárokra számíthat tartótisztjétől, a baloldali demokrata vezetésű Amerikai Egyesült Államoktól.
Vágólapra másolva!

Mi ez az újabb „pályázat"?

A megszokott módszert alkalmazva tehát ismét „pályázat” mögé rejtik a dollárokat. A nagykövetség honlapján megtalálható leírás szerint az együttműködési megállapodás keretében megvalósuló tevékenységek támogatni fogják a magyarországi "független médiavilágot" azáltal, hogy lehetővé teszik a független média és/vagy civil társadalmi szervezetek számára, hogy elősegítsék a magas színvonalú újságírást, valamint a független sajtóorgánumok és újságírók hosszú távú életképességét.

A „pályázóknak" a következő kategóriák egyikébe kell tartozniuk:
• Magyarországon működő független sajtóorgánumok.
• Független civil szervezetek/nem kormányzati szervezetek, amelyek a magyarországi médiaszabadság előmozdítását célzó tevékenységet folytatnak.
• Független oktatási intézmények vagy entitások, amelyek tudományos és/vagy szakmai fejlődési kurzusokat vagy egyéb fejlesztési forrásokat biztosítanak hallgatóknak, újságíróknak vagy másoknak a média területén.

Azt, hogy az adott szervezet a „független jogalanyi" státusba tartozik-e, természetesen az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége határozza meg.

David Pressman Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ismét degeszre tömheti a zsebeit a Telex, a 444 és társaik

A dollárbaloldali, álfüggetlen sajtóorgánumok, az álcivil szervezetek, a „független oktatási intézmények" merőkanállal mérhetnek, hiszen

a program – amelynek várható kezdési időpontja szeptember elseje – finanszírozására 500 000 dollár áll rendelkezésre, a díjak minimum 75 ezer dollártól 500 000 dollárig terjedhetnek.

A sajtó szabadságába való otromba beavatkozás

Már 2022-ben fény derült arra, hogy a Telex, ami a műbalhét folytató baloldali újságírók blogja lett, mintegy 300 millió forintnak megfelelő összeget kapott az Amerikai Egyesült Államoktól. A 444.hu kiadója, a Magyar Jeti Zrt. nevű, a Soros-blog mögött álló cég a Nyílt Társadalom Alapítványtól „civil újságírás" projektre csak 2013. október 1-je és 2014. május 31-e közötti időszakra 49 500 dollárt, azaz mai árfolyamon számolva több, mint 20 millió forintot kapott.

2014-ben fél millió dolláros tőkebevonással húszszázalékos tulajdonrészt vásárolt a Magyar Jeti Zrt.-ben a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap. Ez az alap az MDIF Media Development Investment Fund (MDIF) részeként működik. Az MDIF támogatói és befektetői között megtalálható többek közt a Soros György-féle Open Society Foundation is.

Az Adatradar 2021 decemberében rántotta le a leplet arról, nem sokkal a magyarországi országgyűlési választások előtt, hogy

miközben az Európai Bizottság azt állította, hogy „Magyarországon torz a médiaszabályozás, a pálya a kormánypártok irányába lejt", egy 2 200 000 eurós összköltségvetésű „pályázatból" hét „tényellenőrző csapatot" finanszírozott Brüsszel 12–15 hónapos futamidővel. Egy-egy „nyertesre" több mint 120 millió forint jutott.

Így hozták létre a Lakmuszt is, ami „tényellenőrzés" címszó alatt Magyarország Kormányát támadó politikai tevékenységet folytat.

Telex Forrás: Origo

Dollármédia, dollárbaloldali politikusok

Az országgyűlési választások után kiderült, hogy

Bajnai Gordon egykori kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester volt tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy hatalmas összegeket utalt a Gyurcsány zsebében lévő Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) és a DK-közeli Ezalényeg nevű álhírportált kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek. Előbbi összesen több mint 1,8 milliárd, utóbbi hozzávetőlegesen egymilliárd forintnyi dollárt kapott.

A összegek jelentős része azonban a DatAdat-csoportnál landolt. Az Mindenki Magyarországa Mozgalom 1,4, az Oraculum pedig nem kevesebb, mint 324 millió forintot utalt a Bajnai Gordon-féle konglomerátumnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről