Rengeteg pénzt kap külföldről a legpofátlanabb dollármédia, a Telex

Soros György
Soros György négy év alatt dollármilliókat fektetett be a globális média befolyásolására
Vágólapra másolva!
Nemrég közzétették a dollármédia zászlóshajójának, a Telexnek az úgynevezett átláthatósági jelentését. Ebből az derült ki, hogy a magyar piacon nem tudnak megélni, helyette titokzatos külföldi támogatásokat kapnak. A Tűzfalcsoport összeszedte, hogy pontosan milyen külföldi támogatásokat kap a Telex, valamint kitértek arra is, hogy hiába gyárt a baloldali propagandalap átláthatósági jelentést, abból gyakorlatilag semmi sem derül ki.
Vágólapra másolva!

A Telex önmagáról írt minden cikkében azt a képet igyekszik erősíteni, hogy a lapot az olvasók tartják el. Erre külön kampányokat is szerveztek és folyamatosan pénzért kuncsorognak azt állítva, hogy a működésük akkor biztosított, ha az olvasók havi, heti vagy egyszeri alkalommal támogatják őket. Azonban a lap pénzügyi beszámolójából egészen más derül ki.

Először is a jelentésük nem átlátható, inkább hangzatos önpromó és szavakkal történő zsonglőrködés, mintsem ténylegesen nyílt, transzparens dokumentum.

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy a Telex holdudvarában 2 cég van. Az egyik a Telexet kiadó Van Másik Kft, amit 2020. július 31-én alapított Kárpáti Márton, az Index korábbi főszerkesztő-helyettese.

2021-ben pedig Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője, illetve Kárpáti Márton, a Telex kiadójának vezetője létrehozta a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-t. Ez a cég kapott 200 ezer eurót a cseh Economia kiadóvállalat alapítványától. Ők természetesen azt állítják, hogy „ez a pénz nem befektetés, hanem egyszerű támogatás, amiért semmit nem kértek és nem is kapnak cserébe tőlünk" – de azért kezeljük ezt óvatos fenntartásokkal.

Eleve elgondolkodtató, hogy miért volt szükséges a csehektől kapott 200 ezer eurót (ami átszámolva úgy nagyjából 70 millió forint) egy másik cégbe becsatornázni. Feltételezhető, hogy ez a cég az, amelyik fogadja a külföldi adományokat, mert úgy tűnik, hogy Ne Hallgassunk Kft-t nagyon szeretik külföldről támogatni.

  • A cég megalapítása óta folyamatosan kapja a külföldi adományokat:
  • A cseh Economia kiadóvállalat alapítványa: 200 000 euró (nagyjából 70 millió forint) (március 22.)
  • Az amerikai nagykövetség „small grants" pályázata: 4 274 056 forint (október 1.)
  • A finn Helsingin Sanomat alapítványi támogatása: 28 000 euró (körülbelül 10 millió forint) (október 7.)
  • A holland állam Human Rights Fundja: 5940 euró (körülbelül 2 millió forint) (június 8.)
  • Egyéb adományok (főként svéd és finn magánszemélyek adományai): 2790 euró (körülbelül 1 millió forint).

Ha valakinek gyanús lenne a finn támogatás, akkor jók a megérzései. A Tűzfalcsoport megnézte a finn alapítvány honlapján, hogy pontosan kiket is szoktak támogatni, és miért fordítanak ilyen nagy figyelmet Magyarországra és az egyik magyar balliberális lapra, és érdekes összefüggéseket találtak.

A finn alapítvány éves beszámolóját olvasva derült ki, hogy a Telexet támogató Helsingin Sanomat kapcsolatban áll az International Press Institute-val.

A Tűzfalcsoport megnézte, hogy ennek a nemzetközi szervezetnek kik a partnerei illetve a donorjai/támogatói.

Soros alapítványa, a Nyílt Társadalomért Alapítvány mindenik szervezetnél kitüntetett helyen szerepelt. De megtalálták a tiltott baloldali kampányfinanszírozási botrányról készült jelentésben szereplő, a Korányi-féle Action for Democracy szervezetet támogató National Endowment for Democracy- t is a donorok között.

Forrás: Tűzfalcsoport

A Telex egy olyan finn szervezettől kapott 2021-ben támogatást, amely kapcsolatban áll Soros és más az amerikai baloldalhoz köthető, a magyar választásokba a baloldali érdekek mentén beavatkozó alapítványokkal.

A másik érdekesség a Budapesti Amerikai Nagykövetség támogatása. Minimum gyanakvásra okot adó, hogy szinte az indulása után a nagykövetség 4 millió forintot tol bele egy névleg független lapba, ahol aztán az amerikai külügyminiszterrel készítenek interjút, amelyben természetesen élésen kritizálják Magyarországot. Az ügy további pikantériája, hogy a teljes magyar médiából egyedül a Telexnek adott interjút David Pressman.

További érdekesség, hogy pont a napokban jelent meg a Budapesti Amerikai Nagykövetség honlapján egy pályázati kiírás, amely a U.S. Ambassador's Independent Media Support (AIMS) Fund nevet viseli és 500 ezer dolláros keretösszeget biztosít a leendő nyertesnek.

Ha elolvassuk a program leírását, nem marad kétségünk, hogy valójában kikre szabták a pályázati feltételeket.

„Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának budapesti nagykövetsége nyílt pályázatot hirdet a magyarországi médiaszabadságot aktívan előmozdító magyar,független sajtóorgánumok és civil szervezetek támogatását célzó program megvalósítására."

A program 2023. szeptember 1. indul és összesen 170 745 000 forintot osztanak ki.

A fentiek fényében megmosolyogtató, amikor a Telex azért kéri a támogatást politikai pártokhoz/ politikusokhoz esetleg üzletemberekhez köthető szervezetektől, mert :

A Telex átlátható módon csak a 2021-es évre vonatkozóan tette közzé jelentését a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-ről. Pedig teljesen világos, hogy ebbe az új cégbe rendszeresen érkeznek a külföldi források. A holland, a finn és az amerikai támogatáson túl annyit tudunk, hogy 2022 év végén az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) támogatja két évre 740 740 (250 millió forint) dollárral a Telexet. Ezt a pénzt nem a Telex kiadója, hanem a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. kapta, amely elindította a Telex Akadémiát.

A telexesek szeretnek zsonglőrködni a szavakkal. Az 5. átláthatósági jelentésükből igazából nem derül ki, hogy pontosan hány magyar ember támogatja őket, hányan fizetnek elő, illetve mekkora az az összeg, amit politikusoktól, politikai szervezetektől, más államok különböző intézményeitől, vagy nemzetközi NGO-tólkapnak.

A Telex 5. átláthatósági jelentése alapján, ha az előfizetéseket nézzük, akkor 2020-2022 között összesen 948 millió forintot zsebeltek be.

Viszont a „támogatások, pályázatok, sajtódíjak" rubrikában ennél jóval tetemesebb összeg szerepel -1 649 497 000 forint. Mivel nem tüntetik fel külön, hogy pontosan mennyit kaptak külföldről, ezért gyanítható, hogy a „támogatások, pályázatok, sajtódíjak" költségvetési sorban vannak elrejtve a külföldi támogatások is, a magyar támogatások mellett.

Ezek a külföldi támogatások valószínűleg csupán a jéghegy csúcsai. A Telex egyáltalán nem átlátható módon kommunikálja a pénzügyi forrásainak a hátterét, illetve nagyvonalúan hallgat arról, hogy a pénzeket adó egyesületek, alapítványok, NGO-k pontosan kihez vannak bekötve, milyen politikai ideológiákat képviselnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről