A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A vidéki dollármédiára is szórják a pénzt Sorosék

Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, DK, Demokratikus Koalíció, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.
Vágólapra másolva!
Ha az ellenzéki pártok nem tudtak demokratikusan kormányt váltani, akkor most megpróbálják az önmagát „független–objektív" sajtónak nevező kormányellenes, sokszor aktivista újságírást megerősíteni. A cél az, hogy a közvéleményen keresztül elbizonytalanítsák a magyarokat – mondta el Nagy Ervin filozófus, az Origónak adott interjúban. A XXI. Század Intézet elemzője szerint, ha sikerül a baloldali pártoknak az egyre szélsőségesebb eszközökkel és a botránypolitizálással a társadalmi rendet megbontani, a kormányellenes sajtóval pedig az embereket elbizonytalanítani, akkor meginog a politikai stabilitás. Ha sikerül meggyengíteni a Fidesz pozícióját, akkor a kormány nem tud sikeres, szuverén politikát folytatni. Ez most a rövid távú stratégiája a dollárbaloldalnak. Nagy Ervin azt is hangsúlyozta, hogy várható egyfajta nyomásgyakorlás a háborúhoz való viszonyunkkal kapcsolatban: arra próbálják rákényszeríteni a kormányt, hogy szállítsunk fegyvereket mi is az orosz–ukrán frontra. Ezzel együtt nőni fog a dollármédiához beáramló támogatások nagyságrendje is.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években jelentős mértékű külföldi forrásokat kapott a hazai baloldal a helyi sajtóorgánumainak megerősítésére, illetve az online térben és a közösségi médiában is erős vidéki portálok létrehozására. Mi ennek az oka, mit akarnak a külföldi donorok elérni?

Történelmi vereséget szenvedett el tavaly a baloldal. Hiába fogtak össze a pártok, hiába olvasztották be a Jobbikot és a Momentumot a szivárványkoalícióba, és hiába érkezett komoly anyagi támogatás a tengerentúlról, végül elbuktak.

Most rosszabb állapotban vannak, mint az összefogás előtt.

Másik oldalról nézve viszont borzalmasan rossz befektetés volt anyagilag támogatni a Márki-Zay Péter vezette listát. A kormányellenes sajtót ez idáig is dotálták Brüsszelből és Washingtonból, tény, hogy a Biden-adminisztráció ez elmúlt években, a Soros-hálózat pedig a rendszerváltoztatás óta jelen van, de kétségtelen, hogy egyre növekszik a beavatkozás mértéke. Ennek oka pedig egyértelműen az, hogy a donorok stratégiát váltottak.

Ha az ellenzéki pártok nem tudtak demokratikusan kormányt buktatni, akkor most megpróbálják az önmagát „független–objektív" sajtónak nevező kormányellenes, sokszor aktivista újságírást megerősíteni. A cél az, hogy a közvéleményen keresztül elbizonytalanítsák a magyarokat.

Lehet összefüggés a baloldal kampánypénzbotránya és a dollármédia külföldi finanszírozása között?

Egyértelmű korreláció áll fenn.

Nemcsak, hogy ugyanazok a donorok, de a két csatorna csak együtt tudja kifejteni hatását.

Abban hisznek, hogy ha demokratikusan nem sikerült megdönteni az Orbán-kormányt, akkor más eszközökkel kell megpróbálni. Ha sikerül a baloldali pártoknak az egyre szélsőségesebb eszközökkel és a botránypolitikával a társadalmi rendet megbontani, a kormányellenes sajtóval pedig az embereket elbizonytalanítani, akkor meginog a politikai stabilitás. Ha sikerül meggyengíteni a Fidesz pozícióját, akkor a kormány nem tud sikeres szuverén politikát folytatni.

A legtöbb pénz ebben az esetben is Soros György amerikai spekuláns érdekeltségeitől érkezett. Várható, hogy további pénzekkel támogatják majd ezeket a médiumokat?

Kritikus szintet ért el a külföldi befolyás a magyar nyilvánosságban. A XXI. Század Intézetnél készítettünk erről egy hosszabb tanulmányt, Veszélyben a médiaszuverenitás címmel. A kutatás során világossá vált számunkra, hogy

a balliberális médiában a donorok között dobogós helyen szerepelnek a Soros György által irányított-birtokolt Nyílt Társadalom Alapítványok, az Amerikai Egyesült Államok kormányügynökségei, a nemzetközi alapítványhálózatok és a globális nagyvállalati szektor szereplői.

Mindez felveti annak a kérdését, hogy a finanszírozással együtt politikai megrendelés is érkezik-e? Vizsgálatunk eredményei szerint igen.

Várható, hogy a nyomásgyakorlás, ami a háborúhoz való viszonyunkat illeti, azaz arra próbálják rákényszeríteni a kormányt, hogy szállítsunk fegyvereket mi is az orosz–ukrán frontra, erősödni fog az előttünk álló hónapokban. Ezzel együtt nőni fog a beáramló támogatások nagyságrendje is.

Pécsre, Debrecenbe, Sopronba és más helyi médiumokhoz is rengeteg pénz került. Hogyan tudják ezekkel a forrásokkal befolyásolni az emberek látásmódját? Egyáltalán, hatásos ez a módszer?

A tengerentúli és a brüsszeli donorok célja elsődlegesen az, hogy a kormányellenes médián keresztül gyengítsék a politikai stabilitást, de mivel

jövőre önkormányzati választások lesznek, így mindez kiegészül azzal a szándékkal is, hogy minél több helyen sikerüljön olyan politikai csoportokat és személyeket önkormányzati pozícióba juttatni, amik és akik kiszolgálják majd a birodalmi érdekeket.

A nyílt társadalom múltbeli teoretikusai, Popper és Coudenhove-Kalergi , valamint jelenkori "apostola", Soros György Forrás: AFP-MTI

Mivel az ellenzéki pártok arra készülnek, hogy a nagyvárosokban nem pártként, hanem civil szervezetekbe rendeződve indulnak el, így van esély arra, hogy ha meg tudják téveszteni a választópolgárokat, akkor hatékonyan lépnek fel és sikereket érnek el.

Így a külföldi befektetések nagyobb haszonnal járnának majd. Nem is beszélve arról, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint civil szervezeteken keresztül ismét el tudnák fogadni a baloldali pártok a tengerentúlról érkező támogatásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!