Nagyon sok bankjegy van forgalomban Magyarországon

bankjegyek, bankjegy, pénz, forint, halom
Pile of banknotes as a background (hungarian forint)
Vágólapra másolva!
Tavaly felpörögött a bankjegy nyomtatás, ennek köszönhetően a forgalomban lévő készpénz értéke átlépte a 8000 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Hiába használják egyre többen a bankkártyájukat, vagy ma már a mobilpénztárca használatával a telefonjukat vagy órájukat, a készpénz szerepe is erősödött, ennek köszönhetően tavaly jelentős mennyiségű bankjegy volt forgalomban.

A BiztosDöntés.hu szakértője, Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy főként a legnagyobb címlet, a húszezresek száma bővült. Míg a koronavírus-járvány idején, 2020-ban és 2021-ben lassult a bankjegykibocsátás üteme, tavaly ismét jelentősen nőtt a kézzel fogható, forgalomban lévő pénz mennyisége.

Így az elmúlt év végére már 668 millió bankjegy volt forgalomban, ami 7,1 százalékos bővülés a 2021 végihez képest, és az ütem is lényegesen gyorsabb a tavaly előtti 0,2 százalékos növekedésnél.

A szakértő számításai szerint öt év alatt 28 százalékkal, vagyis 146,1 millió darabbal nőtt a forgalomban lévő bankók száma, míg azok értéke a húszezresek túlsúlyának köszönhetően 37,3 százalékkal bővült, 6000 milliárdról 8122 milliárd forintra.

A Deák Ferenc képmásával díszített címletből 93 millióval van most több forgalomban, vagyis a növekedés kétharmada a legnagyobb bankjegyhez köthető.

Ez azt is jelenti, hogy az öt évvel ezelőttihez képest 46,4 százalékkal több húszezres van ma forgalomban. Ez nyilvánvalóan fejtörést okoz a kiskereskedelemben, hiszen a készpénzes vásárláskor egyre többen fizetnek a legnagyobb címlettel, amihez tetemes mennyiségű váltópénzre van szükség. Ezeknek kezelése: tárolás, szállítás, egyre költségesebbé válik. A húszezres bankjegyek dominanciája kirívóan nagy, az összes készpénz értékének 72,1 százalékát adja, szemben a 2017-es 64,4 százalékkal. Ezzel mára az összes forgalomban lévő bankjegy 43,8 százalékát a legnagyobb címlet adja, ez az arány 2017-ben csak 34,4 százalék volt.

Ezzel párhuzamosan a tízezresek már csak a forgalomban lévő bankjegyek kevesebb mint negyedét teszik ki, szemben 2017-tel, amikor még 30,6 százalék volt az értéken belüli arányuk.

Két év csökkenés után ismét nőtt a forgalomban lévő két- és ötezresek száma, míg az ötszázasok kezdenek kimenni a divatból.

A legkisebb címletű papaírpénzből több mint tíz százalékkal kevesebb van forgalomban, mint öt éve. Ugyanakkor a tavalyi növekedés ellenére az öt évvel korábbihoz képest a forgalomban lévő kétezresek száma is csökkent – mutatott rá a szakértő. Az ezresekből is egyre több cserél gazdát, öt év alatt 37,7 százalékkal bővült a címletből forgalomban lévő bankjegyek száma.

A pénzérmékből pedig öt év alatt negyedével lett több, ám a teljes készpénzállományban az értékük csak 24 százalékkal nőtt, míg az általuk képviselt 86 milliárd forint valóban aprópénz a bankjegyekhez képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!