A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így herdálják a közvagyont Karácsonyék az önkormányzati cégeknél

fővárosi közgyűlés, Városház utca 9-11., 2022. 11. 30., Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergelyék rendszeresen telepanaszkodják a sajtót a főváros kormány általi kivéreztetésére és a pénzhiányra hivatkozva, azonban, ha jobban megnézzük a BKM alá tartozó valamennyi divízió jelentős bevételnövekedést realizált az elmúlt évben – írta meg a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Elsőként a Karácsony által igencsak felhízlalt BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt-t vette nagyító alá a Tűzfalcsoport. A céghez került 2021. szeptember 1-től a korábban önálló cégként létező FŐTÁV Nonprofit Zrt., FKF Nonprofit Zrt., FŐKERT Nonprofit Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Nonprofit Zrt. és a FŐKÉTÜSZ Nonprofit Kft.

Az átszervezés nagy felhördülést váltott ki,

hiszen olyan cégek szűntek meg és váltak egy-egy főosztállyá, mint például az akkor már 150 éves FŐKERT. De a fúziót természetesen leépítések is megelőzték.

A Metropol korabeli cikkére hivatkozva a Tűzfalcsoport azt írja: a cég 2021 végén már 500 körüli munkavállaló elbocsájtásáról számolt be. A létszámleépítések sorát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezdte. Ez a cég a BKM Nonprofit Kft. létrehozásával párhuzamosan közvetlenül a fővárosi önkormányzat tulajdonába került.

Előtte azonban a koronavírus-járványra hivatkozva 90 embert bocsátottak el, a dolgozók 9 százalékát.

Bár a fővárosi önkormányzat 2024-ig saját hatáskörben tarthatta volna a budapesti kéményseprést, ők úgy határoztak, hogy 2021. május elsejével átadják a szolgáltatást a katasztrófavédelemnek, míg a Főkétüsz a gazdálkodó szervezetek számára, megrendelés alapján, térítés ellenében végez csak kéményseprést. A cég 283 munkavállalójától vált meg.

Arról, hogy az FKF-nél folyamatosak az elbocsátások, 2020 decemberében a Magyar Nemzet kezdett el cikkezni. Értesüléseik szerint akkor 23 dolgozót küldtek el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től (FKF). Az FKF ugyanakkor 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el. Következő év februárjában újra a Magyar Nemzet írta meg, hogy alig három hónap alatt több tucat dolgozójától vált meg az FKF.

Érdemes megjegyezni, hogy a felhizlalt közműholdingvezérigazgatója az a Mártha Imre lett, aki luxuséletével eddig is borzolta a kedélyeket, legutóbb például – a becslések szerint - 50 milliós esküvőjével keltett feltűnést.

Növekvő árbevétel, csökkenő profit Mártha által vezetett cégnél

A BKM beszámolójából az látszik, hogy 2021. és 2022. között a kötelezettségek igen jelentősen megugrottak, például a szállítók felé való tartozás 1567 százalékos(!) növekedést mutatott, 3,7 milliárdról, 59 milliárdra nőtt.

És bár jelentősen nőttek az árbevételek: egészen pontosan 187%-kal, 62 milliárdról 117 milliárdra 2021-ről 2022-re, de az adózott eredmény mégis csak 14 százaléka az egy évvel korábbi értéknek. 1,8 milliárdról 264 millióra csökkent.

Ennek többek közt az az oka, hogy Mártha Imréék több mint kétszeresére növelték a személyi jellegű kiadásokat: 15-ről 37 milliárdra. Bár a beszámoló szerint a fizikai alkalmazottaknak nagyobb, 18 százalékos bérfejlesztésben volt részük, tavaly év végén mégis komoly feszültséget okozott az FKF-nél dolgozó kukások alacsony bére, olyannyira, hogy munkabeszüntetést is tartottak.

A cégvezetők fizetése persze ennél jobban nőtt, hiszen míg a jogelőd BVH Zrt-nél mindössze 20 millió forint volt a felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíja, addig a BKM-nél ez az összeg már 83 miilió forint lett.

Forrás: Tűzfalcsoport

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a cégben dolgozók összlétszáma is nőtt, de nem jelentős mértékben: 4 272-ről 4 603-ra az elmúlt egy évben.

Folyamatosan sírnak, mégis minden ágazat nagyobb árbevételt produkált

Karácsonyék rendszeresen telepanaszkodják a sajtót a kormány kivéreztetésére és a pénzhiányra hivatkozva, azonban, ha jobban megnézzük a BKM alá tartozó valamennyi divízió jelentős bevételnövekedést realizált az elmúlt évben. Ebből a legtöbbet az FKF és a FŐKÉTŰSZ mutatott be, amely több mint 300 százalékot növekedtek. De a lenti ábrán jól látszik, hogy a BKM összárbevétele is 187,9 százalékos növekedést mutatott be.

Forrás: Tűzfalcsoport

Sok százmillió kormányzati pénzzel támogatott gyógyfürdők

Hasonló adatokról számolhatunk be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nél is. 252 százalékos árbevétel-növekedést realizáltak egy év alatt: 6 milliárdról 16 milliárdra nőtt egy éven belül a valamennyi fővárosi gyógyfürdőt tömörítő cég bevétele. Mégsem tudott kilőni a cég adózott eredménye, amelynek itt is jelentős részben a bérköltségek az okai.

Forrás: Tűzfalcsoport

Ennek oka az, hogy itt is 40 százalékkal nőttek a személyi jellegű kiadások. Itt is érdemes szemügyre venni a vezetők bérnövekedését.

Forrás: Tűzfalcsoport

Két évvel korábban , majdnem mindenkinek egy millióval nőtt a tiszteletdíja.

Forrás: Tűzfalcsoport

És hát hiába a főpolgármester állandó panaszkodása, hogy a magyar kormány ellenségesen viselkedik az általa vezetett fővárossal, mégis a BGYH beszámolójából kiderül, hogy a Budapesti Gyógyfürdők beszámolójából, hogy nem kevés pénzzel támogatták a tavalyi évben a fürdők fejlesztését: A Csillaghegyi Fürdőt 36 millióval, energetikai korszerűsítésre további 299 millióval, a Józsefvárosi Strand- és Gyógyfürdő előkészítésére további 199 milliót kaptak.

Forrás: Tűzfalcsoport
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!