Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Orbán Balázs: Brüsszel célkeresztjében van a rezsicsökkentés

ORBÁN Balázs
Budapest, 2022. február 16. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésű kétnapos konferencia megnyitóján 2022. február 16-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A brüsszeli bürokrácia és az Európai Bizottság elnöke "célkeresztre tűzte" a magyar rezsicsökkentést. Így próbálják "olyan helyzetbe zsarolni" az országot, hogy a hatósági árak helyett a piaci árakat kelljen fizetni, ami a magyar lakosságnak "elfogadhatatlan terhet jelentene" - jelentette ki Orbán Balázs, miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs elmondta, született egy brüsszeli dokumentum, amely egyértelműen azt várja el a kormánytól a különböző támogatásokért, részben uniós forrásokért cserébe, hogy változtasson a hatósági áras rendszeren. Hozzátette, megpróbálják elmagyarázni azt, hogy ez miért nem elfogadható, a rendszer fenntartása miért nagyon fontos a magyar középosztály, a magyar családok és a nyugdíjasok számára.

A háború és az elhibázott szankciók az egekbe emelték az energiaárakat, és ez az unió minden országban látszódik a lakossági oldalon is, vagyis a lakosoknak kell megfizetniük az áremelkedést - szögezte le. Megjegyezte,

több ország is próbálkozott költségcsökkentő programokkal, de egyik sem olyan hatékony, mint a magyar rezsicsökkentés.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke beszédet mond az MCC Budapest Summit elnevezésű kétnapos konferencia megnyitóján 2022. február 16-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Soós Lajos

A politikus a kötelező betelepítési kvótáról szólva kiemelte: a brüsszeli tervek szerint a tagállamoknál, amelyek nem hajlandók végrehajtani a kvótát, tulajdonképpen

Magyarország és Lengyelország számára ez elfogadhatatlan, hiszen több évet küzdöttek azért, hogy a nyílt táborokat felszámolják és létrejöjjön egy olyan határvédelmi rendszer, amely képes az illegális migrációt megállítani, és biztosítja a határon kívüli kérelemelbírálási rendszert. Ezt az új megközelítés szerint fel kellene adni, ami nem elfogadható Magyarország számára - fűzte hozzá.

Orbán Balázs elmondta, az európai menekültügyi rendszerrel ellentétben Magyarország álláspontja az, hogy ezeket az embereket nem szabad beengedni Európa, a schengeni térség területére. Ha menekültügyi kérelmet szeretnének benyújtani, azt a schengeni területen kívül tehessék meg, és csak a menekültstátuszra jogosultak léphessenek be - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy milyen jogi, politikai eszközök vannak a brüsszeli tervek megakadályozására, elmondta: amíg a döntéshozatal zajlik, minden egyes fórumon próbálnak fellépni a jogszabály megszületésével szemben. Elfogadása esetén nem fogják végrehajtani, és erre van lehetőség, hiszen Magyarország Alaptörvénye egyértelműen nyilvánít véleményt ebben a kérdésben. Ennek értelmében a kormány kötelezettsége, hogy ha egy ilyen uniós döntés megszületik, akkor azt ne hajtsa végre - közölte.

Hozzátette, ettől még "uniós eljárások alá kerülhetünk" és uniós jogi küzdelmek lesznek, de teljesen egyértelmű, hogy a magyar jog szerint a kormány nem járhat el másként, nem járulhatnak hozzá migránsgettók létrehozásához. Orbán Viktor is egyértelművé tette, hogy amíg ő a miniszterelnök Magyarországon, ez nem történhet meg - jelentette ki Orbán Balázs.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről