Kocsis Máté: Meg kell akadályozni a külföldről jövő nyomásgyakorlást

Fidesz-KDNP tájékoztató, Esztergom, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezető, sajtótájékoztató, esztergomi kihelyezett frakcióülésének szünete, 2023. 09. 21.
Simicskó István és Kocsis Máté sajtótájékóztatót tart a Fidesz esztergomi kihelyezett frakcióülésének szünetében 2023. szeptember 21-én
Vágólapra másolva!
Mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kocsis Máté. A Fidesz frakció-vezetője azt is elárulta, hogy Brüsszel jelenleg a sajátjától eltérő véleményeket bünteti a leginkább.
Vágólapra másolva!

Arra a kérdésre, hogy a számos külföldi nyomásgyakorlás mellett hogyan vagyunk képesek megőrizni a szuverenitást, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a rendszerváltás után, miután a szovjet katona elhagyta hazánkat, akkor mindenki azt gondolta, hogy visszanyertük a szuverenitásunkat, mindenki azt gondolta, hogy többé nem mondhatják meg külföldről, hogy az országban minek kell történnie. Mint fogalmazott a frakcióvezető, mindez igaz volt odáig, amíg az Európai Unió nem kezdte apró lépésenként csorbítani, a tagállamok határköreit elvenni többek között lopakodó jogalkotási eljárásokkal.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

- emelte ki Kocsis.

Itt említést tesz arról, hogy példának okáért az EU értelmetlen energiaszankciókat vetett be, ezáltal súlyos infláció alakult ki a meredeken megemelkedett árak miatt. Másfelől úgynevezett országspecifikus ajánlásokat fogalmaznak meg, direktívákat, melyeken keresztül soha semmire meg nem választott emberek meg akarják mondani, hogy egyébként a nemzeti hatáskörbe tartozó kérdésekben hogyan döntsünk - mondta Kocsis Máté. A politikus emlékeztetett, hogy Brüsszel el szeretné töröltetni a rezsicsökkentést és a kamatstopot, hogy jobban védjük a multikat és hogy engedjük be az ukrán gabonát.

A Magyarországnak és Lengyelországnak jogosan járó, visszatartott uniós forrásokról nyilatkozva Kocsis elmondta, hogy jelen esetben Brüsszel a saját maga által aláírt szerződéseket sem tartja be.

A nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvánosságra hozott összegző jelentésére kitérve a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a baloldal folyamatos mellébeszélése is beszédes, hiszen – mint fogalmazott – miközben egy adott részletet cáfolni próbálnak, elismernek egy másikat.

Például amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy valóban érkeztek hozzájuk külföldi pénzek, ám azokat csak mikroadományozóktól kapták, azzal már el is ismerte, amit korábban szintén tagadott, vagyis hogy volt külföldi pénz a kampányukban. Azt is tudni, hogy gazdasági érdekcsoportoktól jöttek a pénzek. Karácsony maga beszélt arról, hogy voltak nagyobb adományozóik is – nyilván egy gazdag amerikai spekuláns is – s mindenki fantáziájára bízzuk, ki lehetett az – fogalmazott. A Karácsony mozgalmának és a baloldal pénzügyeire térve Kocsis elmondta, hogy gondolhatták volna, hogy se nem törvényes, se nem védhető amit tesznek, politikailag pedig rendkívül kockázatos.

Kocsis Máté szerint lehetséges, hogy a kampány kezdetén úgy számoltak, nyerni fognak, vagyis úgy gondolhatták, majd a választások után csendben elkenik a piszkos külföldi pénzügyeiket.

- hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata ugyanis folyamatban van és ennek következményeként kiszabhatnak rájuk bírságot is a szabálytalan pártfinanszírozások miatt.

Ifjabb Robert F. Kennedy amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns nemrég kijelentette, hogy a CIA miként pénzel médiumokat és újságírókat világszerte. Larry C. Johnson nevű CIA-elemző pedig kimondta, hogy az USA külügyminisztériuma teljesen leplezetlenül avatkozott be a magyar politikai folyamatokba. A politikus a külföldi befolyásolási kísérletre reagálva kitért arra, hogy nem csak az Egyesült Államok pénzel más országokban politikát, hanem más nagyhatalmak is. Nekünk mindegyiket kívül kell tartanunk, amennyire csak lehet - jelentette ki.

- vélekedett Kocsis Máté.

A választási törvény tervezett módosításáról a frakcióvezető elmondta, hogy ezzel egy jogi kiskaput szeretnének becsukni:

Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy a módosítások után is megpróbálják majd kijátszani a törvényeket. Minden törtvény ki szoktak játszani - emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy NGO-kon keresztül finanszírozzák-e a baloldalt Kocsis elmondta, hogy

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei vannak annak, hogy a Soros-féle birodalom az Európai Parlament képviselőinek több mint a harmadát képes mozgatni Kocsis elmondta, hogy láthatóak a következmények: migráció, háborúpártiság, genderőrület Brüsszelben.

- jelentette ki.

Kocsis kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kerültünk közelebb a források folyósításához, annak ellenére, hogy eddig nemcsak a szerződésekben foglalt kötelezettségeinket teljesítettük, hanem azon felül az összes kérésüket.

Kocsis felidézte, hogy a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy két hét alatt haza tudná hozni az uniós pénzeket. Azonban ezzel az a probléma – mint fogalmazott –, hogy Gyurcsány nem mond mást, minthogy ideológiai okokból tartják vissza a pénzt.

Az Eva Kailira és a balodali brüsszeli korrupcióra kitérve a frakcióvezető elmondta, hogy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről