Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Karikó Katalin így tudta meg, hogy nyert - videó

KARIKÓ, Katalin, 2023.október.2.,
Budapest, 2023. október 2. Karikó Katalin magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról Budapesten 2021. május 27-én készült. MTI/Cseke Csilla
Vágólapra másolva!
A Nobel-díj hivatalos YouTube-csatornája nemrég közzétette a Karikó Katalinnal folytatott hívást. Ebből kiderült, hogy aludt, amikor megérkezett a hír, hogy ő nyerte el a Nobel-Díjat, a férje vette fel a telefont philadelphiai otthonukban.
Vágólapra másolva!

A friss magyar Nobel-díjas Karikó Katalin először azt hitte, hogy valaki csak viccel, de aztán annyi tudományos információt osztottak meg vele a karrierjéről, hogy elhitte. Nevetve hozzátette viszont, hogy a mai világban sosem lehet tudni.

Ezt követően a magyar tudós a karrierje legfontosabb pontjait is végig vette, amelyek ahhoz vezettek, hogy végül áttörő orvostudományi felfedezést hajtson végre. Karikó Katalin szintén kiemelte, hogy lánya egész életében támogatta, kétszeres olimpiai bajnokként és világbajnokként ő volt a család leghíresebb tagja, egészen eddig.

Karikó Katalin szerint egy ember életének első 14 éve meghatározó. Kiemelte a tanárok, szülők és barátok fontosságát, akik formálják az embert. Szintén fontosnak tartotta kiemelni női tudósként, hogy egy nőnek nem kell a család és a karrier között választani. Mindkettő teljesíthető.

Szerinte ha az ember elbukik, akkor nem szabad önsajnálatba fordulni, őt is rúgták már ki. Helyette minden energiát arra kell fordítani, hogy új lehetőségeket találjon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről