A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egy rosszul megválasztott kozmetikum évtizedekre tönkreteheti a gyerek bőrét

Fónyad Dorottya Dora Natura
Fónyad Dorottya Dora Natura
Vágólapra másolva!
Számos babaápolási mítosz és társadalmi beidegződés kering a köztudatban évtizedek óta. Kevesen tudják ugyanis, hogy az érzékeny bőr és a bababőr valójában két különálló fogalom, és a natúr- illetve gyógyszertári kozmetikum sem egy és ugyanaz. Napjaink gyorsan változó trendjeinek zavarában nehéz eligazodni, hiszen annyi, egymásnak ellentmondó információt hallunk a médiából nap, mint nap. Fónyad Dorottyával, a Dora Natura tulajdonosával beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Hogyan érdemes kisbabánk, gyermekeink, vagy éppen a saját bőrünket ápolni? Mire érdemes figyelnünk és miként válasszunk kozmetikumot? – merül fel számtalan édesanyában nap, mint nap a kérdés. A helyes döntéshez érdemes tisztáznunk az alapokat és hogy mire keresünk valójában megoldást. „A köznyelv gyakran összemossa az érzékeny bőrtípust a bababőrrel, pedig a kettő korántsem ugyanaz. Az előbbi valójában egy bőrgyógyászati szindróma, tehát egy kóros állapot, mely abban nyilvánul meg, hogy bőrünk túlreagál bizonyos külső hatásokra: kipirosodik, kiszárad, könnyen begyullad. Mindezt okozhatja genetikai öröklődés, de sokkal gyakoribb az ún. indikált bőrérzékenység, amely az elmúlt évtizedek népbetegségévé vált.

A szakértők szerint számtalan probléma megelőzhető lenne, ha az újszülötteknél már az első perctől a megfelelő kozmetikumokkal segítenénk az egészséges bőrszerkezet kialakulását. Forrás: Dora Natura

Ez alapján érthető, hogy a kisbabák bőre nem az érzékeny bőrtípusba tartozik, hiszen nyilván nem születik minden kisbaba ezzel a problémával. Kisbabáink bőre általában egyszerűen bababőr, annak minden jellegzetességével. Ezért sokkal inkább szeretek önálló bőrtípusként gondolni rá és a termékfejlesztésekkor is így kezelem."

– fogalmaz Fónyad Dorottya, a Nem Ősanyák támogató és tanácsadó Facebook csoport megálmodója, négy gyermek édesanyja.

A Dora Natura elkötelezett tulajdonosa termékfejlesztéseivel és szakmai írásaival immár 10 éve az édesanyák hétköznapjait igyekszik megkönnyíteni, míg 30.000 fős zárt Facebook csoportjában ítélkezésmentes, bátorító közösséget épít.

Savas, vagy nem savas?

„Világszerte mára a nők 60-70%-a, míg a férfiak mintegy fele rendelkezik érzékeny bőrrel vagy annak időszakos tüneteivel. Értelemszerűen ilyen fokú érintettséget nem okozhat biológiai diszfunkció vagy öröklődés. Az elmúlt évek nagyívű kutatásai arra mutatnak, hogy ennek hátterében az elmúlt évtizedek bőrünket ért vegyszerei és a petrolkémiai összetevőket tartalmazó kozmetikumok széléskörű elterjedése áll, melyeknek sajnos már újszülött kortól kitesszük gyermekeink bőrét. - mutat rá.

"Az újszülöttek bőrének szerkezete kevésbé tagolt, 5-7x vékonyabb a felnőttekénél és pH-értéke születéskor közel semleges, mely az első napokban csökkenni kezd, de még jó ideig nem éri el teljesen a felnőtt bőr 5.5 körüli pH-ját. A bőrt védelmező savköpeny, vagyis a bőrfelszíni emulzió és a benne található természetes baktériumflóra csak fokozatosan épül fel és a faggyútermelés is minimális. Ezeket a természetes folyamatokat jelentősen hátráltatják a kemikáliákat tartalmazó babakozmetikumok, ezért csecsemőkorban különösen kerülni kell ezek alkalmazását."

A bőr tisztítása és hidratálása természetesen szükséges, ennek érdekében pedig a naturális – azon belül is kíméletes – összetevőket tartalmazó natúrkozmetikumokat érdemes használni, és kerülendő lenne minden, ami petrolkémiai bázisösszetevőkből készült.

Ma már sokak számára fontos szempont, hogy távol tartsák magukat az olyan anyagoktól is, amelyek állatokkal való visszaélésekből származnak, vagy környezetszennyezők.

– hívja fel a figyelmet Fónyad Dorottya – „Sokakban megszületik az elhatározás a natúrkozmetikumok mellett, mégis könnyen tévútra kerülhetnek, mert sok a megtévesztő elnevezés és csomagolás is. Ráadásul a szülők egy része máig úgy gondolja, hogy a gyógyszertári babakozmetikumok natúrkozmetikumnak számítanak, de sajnos ez egyáltalán nem igaz.

A bőr tisztítása és hidratálása természetesen szükséges, ennek érdekében pedig a naturális – azon belül is kíméletes – összetevőket tartalmazó natúrkozmetikumokat érdemes használni. Forrás: Dora Natura

Az persze teljesen helyénvaló, hogy a gyermekorvos, a védőnő vagy a szakgyógyszerész teljes bizalmunkat élvezi, de ezek az automatikusan kiadott receptek sajnos egy avítt rendszer maradványai, amit nagyon nehéz felülírni - elsősorban az édesanyákban -, de bíztató, hogy sok gyermekorvos és védőnő már a modern natúr babakozmetikumok mellett teszi le a voksát és ezeket ajánlja a kisbabák bőrápolásához."

Mi legyen a fürdetéssel?

Egyre szélesebb körben javasolják a kismamáknak, hogy ne fürdessék mindennap a kisbabájukat, ezzel is csökkentve a víz szárító hatását és a kozmetikumok okozta irritáció lehetőségét. „Egyfelől örülök ennek a törekvésnek, mert ez annak a belátását bizonyítja, hogy gyermekeink bőrének állapota miatt változtatnunk kell az eddigi gyakorlaton."

"Másfelől viszont a napi rutin kialakításában és a szülő-gyerek kapcsolat mélyítésében kiemelkedő szerepe van, ráadásul a fürdetés mozgásfejlődési szempontból is nagyon hasznos a babának. Emiatt én szívből ajánlom a napi fürdetést, olajos natúr babafürdető alkalmazásával, amit elég csupán a vízbe csorgatni, ezzel közömbösíteni tudjuk a víz szárító hatását, kíméletesen eltávolíthatjuk a felesleges faggyút vagy szennyeződéseket és önfeledten élvezhetjük a pancsolást." – javasolja a szakértő.

Fónyad Dorottya Forrás: Dora Natura

Fónyad Dorottya kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, nem tartja korszerűnek babaápolási rendszerünk egyes egykori vívmányait és érdemes lenne ezeket felülbírálnunk. „A babaolaj sajnos a legkevésbé sem hidratál, hiszen olajként nem képes vízzel telíteni a bőrt, ami a hidratálás kritériuma lenne. Csak zsíroz, felületi érzést ad, de hosszú távon elvonja bőrünk irharétegéből a vizet."

"A korábban oly' divatos hintőpor használatát sem javasolják a legújabb szakmai ajánlások, ugyanis szárítja ezáltal sérülékenyebbé teheti a bőrt" – hívja fel a figyelmet.

Beszélgetésünk végéhez közeledve szóba került, hogy a baba- és saját kozmetikumainkat illetően is natúr bázisösszetevőkben érdemes gondolkodnunk, de számos olyan szuperkozmetikai hatóanyag is van, amit Dorottya is szívesen ajánl és használ a Dora Natura termékeiben.

„Érdemes szélsőségektől mentesen, ésszerűen alkalmaznunk mind a természet kincseit, mind a kozmetikaiipar gyöngyszemeit. Natúrkozmetikumainkban ugyanúgy helye van a hialuronsavnak, panthenolnak és az e-vitaminnak, mint a gyógynövény-kivonatoknak, kíméletes illóolajoknak és gazdagon tápláló növényi olajoknak. A lényeg, hogy minden ugyanazt a célt szolgálja: egészséges és ellenálló bőr kialakítását környezetbarát módon."

- tanácsolja a díjnyertes natúrkozmetikai márka tulajdonosa, akinek termékeivel számtalan problémás bőrű babán sikerült már természetes összetevőkkel, kíméletesen segíteni, mégis arra a legbüszkébb, hogy mára több tízezer „Dora Natura baba" mellett ott tudtak lenni az első perctől kezdve, így megalapozva az egészséges bőrápolást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!