A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Újabb részletek Karácsony főtanácsadója, Tordai Csaba munkásságáról

Tordai Csaba, Kontra
Vágólapra másolva!
A napokban robbant be a sajtóban a hír, miszerint lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Karácsony Gergely főtanácsadójának ügyvédi irodájára. Akik követi a guruló dollárok történetét, azok nem lepődnek meg rajta, hogy a baloldalhoz befolyó támogatások enyhén szólva is kérdéses utat jártak be, ami a hatóságoknak is feltűnt, de érdemes pár pillantást vetni a kétes kampánypénzekkel dobálózó Tordai életpályájára, és arra, hogy hogyan maradt szürke eminenciás több mint egy évtizede, aki Bajnai államtitkáraként tűnt fel először, most pedig a főpolgármester zsinórjait rángatja.
Vágólapra másolva!

A NAV razziáját követően került ismét előtérbe Tordai Csaba, aki már a Bajnai-kormány idején is a baloldal egyik legfontosabb háttérembere volt, azonban portálunk már korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a jogász szerepe jóval fontosabb, amint azt láttatni szeretné. Tordai ugyanis nem ma kezdte: politikai pályafutása első állomásán a Fundamentum nevű, SZDSZ-közeli jogi lapnak dolgozott, de 2000-ben (február 18.) például a Népszava közölte egy egyetemi hallgatóként jegyzett politikai elemzését. Innen nem volt megállás, és hamarosan Demszky Gábor munkatársa lett, sőt, az SZDSZ-es Új Generációhoz is csatlakozó Tordait az akkori főpolgármester a párt egyik kulcspozíciójába, az ügyvivői testület tagjának is ajánlotta, 2002 tavaszát követően. 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt - írta a Pestisrácok.hu.

Tordai Csaba évtizedek óta a baloldal egyik vezető háttérembere Forrás: Kontra

A 2010-es kormányváltást követően Tordai háttérbe vonult, de nem tűnt el.

Egyes források szerint Tordai annyira fontos ember volt a szocialista körökben, hogy az is előfordult, hogy ő vezette a kormányülést Gyurcsány távollétében.

Majd Bajnai Gordon halva született pártkezdeményénél, az Együttnél kapott újabb lehetőséget, de a 2014-es csúfos bukásuk után sem váltott életpályát. Valószínűleg ekkor gyakorolhatta zsonglőrtehetségét, hiszen ő lett a kapcsolat a baloldali politikus és a Soros-szervezetek között. Több "civil" szervezetben is dolgozott, és bár hivatalosan fontos pozíciót egyik pártnál sem töltött be, minden jel arra mutat, hogy továbbra is központi szerepet játszott a ballib táborban. Erre utal az is, hogy a 2019-es önkormányzati választásokat követően ő lett Karácsony Gergely főtanácsadója.

A Városháza eladása kapcsán is felmerült a neve

Bár főtanácsadóként továbbra is a szürke eminenciás szerepét igyekezett eljátszani, tehát mindent megtettek, hogy ne hívja fel magára a figyelmet, ő sem tudta elkerülni, hogy a Városháza-gate néven elhíresült botrányban feltűnjön a neve. Mikor kiderült, hogy Karácsonyék több fővárosi ingatlan mellett a Városházát is szeretnék elkótyavetyélni, az ügyben létrehozott vizsgálóbizottság Tordait is meghallgatta.

A jogász akkor meglehetősen furcsán védekezett, hiszen azt beismerte, hogy

Csak hogy tisztázzuk, ez ember, aki ott sem volt, ezzel azt állította, hogy tudott a Városháza eladásának tervéről, de nem azért inkább mégsem tudott róla. A kérdés már csak az, hogy ha ennyire nincs tisztában ezekkel a kényes kérdésekkel, akkor miért ő a főtanácsadó?

A budapesti Városháza eladása kapcsán is felmerült Tordai neve Forrás: MTI/Róka László

Emlékezetes, hogy a Bennfentes.net-en, a titokzatos Anonymus-féle hangfelvételeken Gansperger Gyula üzletember beszélget többek között Bajnai Gordonnal és Karácsony Gergely munkatársaival a budapesti Városháza és más fejlesztési területek piaci ár alatti megszerzéséről, és arról, hogy ezért cserébe kiket kell lekenyerezni, kiknek kell visszajuttatni a nyereségből. Itt összekötő emberként többször is elhangzik Tordai Csaba neve, akinek Gansperger szerint ugyan nincs pozíciója, de a főpolgármester jogi főtanácsadója, s minden olyan szerződés, rendelkezés és tervezet, ami a kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. A hangfelvételen Gansperger hozzáteszi: "Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát, hogy nincs benne a jutalékos rendszerben (...) A jutalékos rendszerbe, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. Amit a Kiss Ambrus felé kell fizetnem." Berki itt a Berki Zsolt nevű bizalmi ember, bár természetesen a botrány érintettjei utóbb tagadták, hogy jutalékokat vagy kenőpénzeket fogadtak volna el.

Guruló dollárok

A fenti kérdésre a múlt heti NAV-razzia adhat választ. Akkor robbant ugyanis a hír, miszerint a házkutatást Tordai ügyvédi irodájában tartották. A hatóság közleménye pedig egyértelművé tette, hogy miről is lehetett szó:

- állt a NAV válaszában. Nos igen, azok a bizonyos mikroadományok. Tordai több Soros-szervezettel is kapcsolatban áll. A tiltott kampányfinanszírozás kérdésében pedig elég egyszerűen kibogozhatóak a szálak. A jogász és Bajnai kapcsolatát fentebb már tisztáztuk, így előbbi hálózatokhoz való bekötéseit tekintve nem meglepő, hogy ő volt az úgynevezett "middle man", vagyis összekötő a DatAdat és a titokzatos adományozók között. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ha elhisszük Karácsony verzióját a támogatásokról, miszerint az minden esetben perselyekbe dobált apróból jött össze, akkor okkal feltételezhetik az adónyomozók, hogy Tordai volt az, aki a ládákkal szaladgált a hírhedt filantróp emberei és a főpolgármester között.

Mindenesetre Tordai Csaba példája jól mutatja, hogy ezek ugyanazok: a baloldali államtitkárból "pártfüggetlen tanácsadóvá" és összekötővé avanzsáló jogász tökéletes példája annak, hogyan alakulnak a hálózatok odaát.

Ahogyan az eset arra is felhívja a figyelmet, hogy a ballib hatalomtechnikusok nem vésznek el, csak átalakulnak, és más-más pozícióban folytatják tevékenységüket, még ha a háttérben maradva is. Viszont ők is levonhatnak egy tanulságot: semmi nem marad véka alatt!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!