Több milliót csalt ki adathalászattal egy ukrán férfi

Closeup,Of,Male,Hands,Using,Smart,Phone,While,Typing,On, mobile wallett, atm
Leállásokra kell felkészülni az MBH Banknál
Fotó: ImYanis
Vágólapra másolva!
Több mint 5 millió forintot vett fel több debreceni ATM-ből egy ukrán férfi, miután adathalászattal kicsalta több ember bankkártyaadatait.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba, ahol megismerkedett egy szintén ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte a vásárlási szándékát, a cél az adatok kicsalása volt. A férfi a hirdetőknek a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalászlevelet küldött, ami futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította őket. Ezeken az oldalakon a szerencsétlenül járt hirdetők többek között a bankkártyaadataikat is megadták. A két ukrán férfi ezután betáplálta az adatokat a telefonjuk fizetési fiókjába, és a bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen vettek le pénzt a számlákról.

Closeup,Of,Male,Hands,Using,Smart,Phone,While,Typing,On, mobile wallett, atm
Képünk illusztráció
Fotó: ImYanis / Shutterstock/Copyright (c) 2015

Az ukrán férfi munkát ajánlott, és beszervezte a társát a csalásba, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon, és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett bankkártya-adatokat, majd bankautomatákból  különböző pénzösszegeket vegyen fel. 

A férfi a felvett összegek 10 %-át fizetségként megtartotta, a többi 90%-ot pedig virtuális valutaautomatába kellett befizetnie.

Az ukrán férfi 2023. augusztus 12-én utazott Debrecenbe, majd augusztus 13-a és 16-a között, 

négy napon keresztül összesen 40 ember bankkártyaadatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből.

Ezentúl még további nyolc embertől megszerzett kártyaadatokkal is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami végül nem jött össze neki, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Ez ügyben többen is panaszt tettek az automatákat üzemeltető banknál, akik az esetek kivizsgálása során felismerték az ukrán férfit, és értesítették a rendőrséget, akit az egyik automatánál elfogtak és őrizetbe vettek. 

A férfi jelenleg is letartóztatásban van, két további személy felelősségét pedig külön büntetőeljárásban vizsgálják.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit 40 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és pénzmosással vádolja. A vádiratban az áll, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt 2 év börtönbüntetésre ítélje, 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről