Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egzotikus országokban bujkált a hatóságok elől az elítélt baloldali Czibula Csaba, most polgármester akar lenni Zamárdiban

Vágólapra másolva!
Egy kalandregénybe illik Zamárdi polgármester-jelöltjének, Czibula Csabának az életútja. Információnk szerint Czibula ugyanis egy elítélt bűnöző, aki nem csak, hogy részt vett, de az egyik kulcsszereplője volt Erzsébetváros, az MSZP-s Hunwald György-féle kifosztásában. Miután lebukott a korrupt hálózat, Czibula a szembenézés helyett egzotikus országokba menekült a törvény ereje elől, majd miután minden korábbi szövetségét és barátját beárulta, most Zamárdiban kezdené elölről a fosztogatást. Zamárdi új jelöltjének előélete semmi jóval nem kecsegtet a balatoni településre nézve. Függetlenként indul ugyan, de az Origo helyi informátorai tudni vélik, hogy a Márki-Zay Péterhez közel álló körök álltak Czibula mögé.
Vágólapra másolva!

Információnk szerint egy korábbi Magyar Hírlap cikk szerint Czibula a rendszerváltás utáni zűrzavaros években ügyeskedte össze a vagyonát. Pincérként kezdte, majd a parkolási üzletbe is belekóstolt, végül megszerezte Erzsébetváros egyik hírhedt lokálját, a Piszkos Fred-et. 1998-ban önkormányzati képviselőnek választották a VII. kerületben. Itt a gazdasági bizottság oszlopos tagja lett, de korábbi fideszes létére itt olyannyira összeszűrte a levet a bizottság SZDSZ-es elnökével, a későbbi elítélt Gál Györggyel, hogy még a gyermeke keresztapjának is felkérte a Hunwald-ügy későbbi első rendű vádlottját. Sőt a korabeli cikkek arról számoltak be, hogy a Balatonon és a horvátországi Vír-szigetén is szomszédok lettek Gállal. Ez a barátság nagyon jövedelmező volt Czibula számára, hiszen 

a bírósági ítélet szerint Gál György 346 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott különböző vállalkozóktól 16 darab önkormányzati ingatlan értékesítésért cserébe. 

 

 

A korabeli vádirat szerint Czibula Csaba Gál György jobbkezeként az értékesítésekhez való bizottsági és testületi hozzájárulásáért cserébe 8 millió forintot kapott a kenőpénzből. A pletykák szerint azonban ennél jóval nagyobb összeghez juthatott a barátjától a megfelelő szavazásért cserébe.

A Hunwald vezette önkormányzat azzal is a hatóságok látókörébe került, hogy vélhetően fiktíven alkalmazott barátokat, barátnőket, feleségeket. Czibula akkori felesége is így lehetett alkalmazásban egy korabeli cikk szerint, nulla munkával.

mexikó, tulum
Mexikóban bújkált a hatóságok elől. Fotó: Amerika Neked

Egzotikus országokban bújkált, most városvezető akar lenni

Czibula jellemét jól megmutatja, hogy amikor barátját letartóztatták, előbb Horvátországba, majd Kolumbiába és Mexikóba menekült, mivel utóbbi országnak nincs megfelelő kiadatási egyezménye az európai országokkal, így ott könnyen el tudod bújni. 

Nem akart szembenézni a bűnei méltó következményével. 2017-ben hazajött és terhelő vallomást tett a társaira, de

már Belize-i tartózkodása idején arról lehetett olvasni, hogy a szintén oda menekülő Bróker Marcsi hollétéről elárult volna részleteket, ha azt figyelembe vették volna a hatóságok a saját büntetése enyhítése érdekében, de ezt visszautasította a nyomozóhatóság.

belize
Belizeben is bújkált, mielőtt hazajött volna.
Fotó: Travel + Leisure

Czibula végül 2017 decemberében tért haza Magyarországra, őrizetbe vették, de később kiengedték. A büntetőügyét elkülönítették Hunwaldéktól, így külön perben állt bíróság elé. 

Végül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbújtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Luxuslakás és Márki-Zay Péterhez

Zamárdi lakását 2020-ban vásárolta, és egy évvel később vélhetően kolumbiai, vagy mexikói feleségére íratta, magának pedig holtig tartó haszonélvezetet jegyeztetett be az ingatlan teherlapjára. 

Czibula most a Balaton-parti városban kezdene újra üzelmeibe. Függetlenként indul ugyan, de az Origo helyi informátorai tudni vélik, hogy a Márki-Zay Péterhez közel álló körök álltak be Czibula mögé.

Barabás Brigitta fotója (Zamárdi vihar)
Czibula Zamárdiban akar polgármester lenni. Fotó: Barabás Brigitta

A baloldali sajtó következetesen fideszesként emlegeti Czibulát, de ő már 2006-ban távozott a Fideszből, mivel párhuzamosan szerepet vállalta a Vállalkozók Pártjában is, és a hírek szerint a baloldali barátságai miatt erősen megromlott a kapcsolata a Fidesz vezetésével. Később pedig Hunwald vállalkozási tanácsadójaként hivatkoztak rá, ezért sokkal inkább tekinthető SZDSZ és MSZP-közeli embernek Czibula. Viselkedése és meggazdagodásának története pedig jól bemutatja jellemét: egy ügyeskedő, számító ember, aki bármikor átlép a korábbi barátain, szövetségesein.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről