Deutsch Tamás megsemmisítette, keményen helyretette Gyurcsány feleségét és Magyar Pétert

Fotó: Origo
Vágólapra másolva!
Május 30-án, csütörtök este 8 órától a Várkert Bazárban tartotta a közszolgálati televízió az európai parlamenti választás vitáját a 11 listavezető között. A százpercesre tervezett vitát Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs vezette.
Vágólapra másolva!

A 11 listavezető, aki a vitán részt vett, a következő:

Fidesz–KDNP - Deutsch Tamás 

DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek - Dobrev Klára 

Tisztelet és Szabadság Párt - Magyar Péter 

Momentum - Donáth Anna 

Mi Hazánk - Toroczkai László 

Magyar Kétfarkú Kutya Párt - Tóth Imre

Jobbik – Konzervatívok - Róna Péter 

Mindenki Magyarországa - Márki-Zay Péter

LMP – Zöldek - Ungár Péter 

Megoldás Mozgalom - Huszár Péter Dénes 

Második Reformkor Párt - Pekárné Farkas Emese

 

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás, és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező volt. A listavezetők 8 perc időtartamban, 5 hozzászólás formájában szólhattak hozzá a vitához. Első körben mindenkinek módja volt egy percben bemutatkozni, majd három témakörben fejthették ki véleményüket.

 Az Origo is élőben közvetítette a vitát, ezt itt követheti.  

A baloldali pártok napokon át cirkuszoltak, hogy ott lesznek-e a vitán vagy sem, végül valamennyien elmentek. 

A bemutatkozásokkal kezdődött a vita, a bizonyos értelemben feltűnőbb hozzászólások (és a bejutásra esélyes pártok képviselői) közül Gyurcsány Ferenc felesége a köztévét kezdte bírálni, Donáth Anna hozzászólásánál pedig az volt az érdekes, hogy remegett a hangja az izgalomtól.

Az első értelmes hozzászólás - Ungár Péter bevezető monológja mellett - kétségtelenül Deutsch Tamásé volt, aki elmondta: az uniós választás tétje háború és béke. Keményen bírálta Gyurcsány feleségét, azt mondta, pártja alapítása is már eleve hazugságon alapult. Magyar Péterhez is szólt, felháborítónak tartotta, hogy Magyar a saját feleségét hallgatta le és ebből próbált politikai karriert építeni. 

A Kutyapárt egy "humoristát" küldött, foglalkozásához képest is kínosan szellemtelenül viccelődött. A Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László saját programját ajánlotta.

Az első témakör az Európai Unió védelme és biztonsága volt. Az LMP-s Ungár Péter bizonyos értelemben bírálta az Európai Uniót, és kiállt Ukrajna védelmi joga mellett. Gyurcsány Ferenc felesége erősebb Európai Uniót akar, erről beszélt szokásos kormánybírálata mellett. Márki-Zay Péter nagyjából egyszemélyes pártjának listavezetője útszéli stílusban szidta a kormánypártokat. Németh Balázs műsorvezető teljesen jogosan figyelmeztette a baloldal 2022-es, bukott miniszterelnök-jelöltjét, hogy ne trágárkodjon. Donáth Anna az eutanázia bevezetését követelte, egész Európában. Tegyük hozzá: változatlanul izgult, meglehetősen kínosan.

Deutsch Tamás a borzalmas orosz-ukrán háborúról, azaz, a valóságról beszélt. A dollárbaloldal minden képviselője megszavazott minden háborúpárti javaslatot, ezt mondta. Kilóra megvették, a háborúpárti Soros-hálózat követeléseit valósítják meg, a guruló dollárokért ezt kell tenniük.

Róna Péter, a Jobbik listavezetője alig követhetően egy szöveget olvasott fel, és a magyar kormány külpolitikáját bírálta. Magyar Péter monoton hangon, egy betanult szöveget mondott, és bírálta a magyar honvédséget. 

A Tóth Imre nevű "humorista" (Kutyapárt) a közszolgálati televízió nézőit szidta, szerinte nem tudnak nyelveket. Toroczkai László szerint az előtte szólók semmi érdemlegeset nem mondtak és arról beszélt, ha bejutnak, a német AfD-vel fognak együtt ülni az Európai Parlamentben.

A következő témakör a migráció volt. A MEMO nevű párt listavezetője relativizálta a bevándorlás veszélyét. Ungár Péter a migráció egyik okaként a klímaváltozást nevezte meg és bírálta a nagy, globális cégeket. Gyurcsány Ferencné - pártcsaládjától nem meglepő módon - egyetlen egy mondattal sem utasította el az illegális migrációt. Vona Gábor pártjának képviselője szerint nem a bevándorlás az igazi probléma. Márki-Zay Péter egy szót nem szólt az illegális migráció veszélyeiről, a Fidesz programjáról pedig - 2022-es, bukott kampányánál már ismert módon - egyszerűen hazudott. 

Donáth Anna szerint nincs benne a magyarokat érintő tíz legfontosabb problémája között a migráció. Ha nincs a Momentum, 57 nap múlva olimpia kezdődne Magyarországon, mondta remegő hangján a Momentum listavezetője. A magyarok álmát tönkre tevő, idegen érdekeket képviselő akciójára érezhetően ma is büszke.  

Deutsch Tamás arról beszélt, hogy milyen veszélyekkel jár a migráció. Brüsszel és Soros György ezért támadja Magyarországot, a magyar baloldallal együtt. Gyurcsányék például a betelepítési kvóták érdekében gyűjtött aláírásokat. A magyar dollárbaloldal a Soros-tervet akarja végrehajtani, hiszen külföldről kapják a támogatást. 

Róna Péter ismét egy nehezen követhető szöveget olvasott fel, nem derült ki, hogy támogatja-e vagy sem a bevándorlást. Politikai értelemben ide is, oda is beszélt. Magyar Péter azonnal nyelvbotlással kezdett, hogy támogatja-e vagy sem a migrációt, majd - ha jól értettük sajátos, izgulásából adódó, nem tudjuk finomabban írni, makogását - szlovák migránsokról beszélt. Tóth Imre "humorista" szerint nincs bevándorlási probléma Magyarországon, majd "húgyos biliről" beszélt. A Mi hazánk listavezetője szerint ők következetesen migrációellenesek.

A harmadik témakör vagy a mezőgazdaság, vagy a demokrácia kérdésköre, ezt a listavezetők döntik el, miről akarnak beszélni. Néhány - ilyen vagy olyan szempontból - érdekesebb hozzászólást emelünk ki.

Gyurcsány Ferencné a köztársasági elnököt szidta. Vona Gábor pártja képviselője is olvasta szövegét, és kiderült, hogy a Második Reformkor nevű pártjukat Kettőerká-nak becézik. Márki-Zay Péter börtönnel fenyegetőzött és hízelgett egyet a saját feleségét lehallgató Magyar Péternek. Donáth Anna változatlanul izgult, sokat hibázott, annak ellenére, hogy - ezt csak helyeselni tudjuk - már inkább olvasgatta a szövegét. 

Deutsch Tamás viszont keményen bírálta a dollárbaloldal Magyarország elleni akciót. Magyar Péter folyamatosan fideszezett és nem létező, azaz hazug statisztikákat ismertetett. A közismerten félművelt "humorista" ismét az M1 nézőit szidta.

Végül egy-egy percben lezárhatták a részvevők a vitát.

A MEMO és az LMP listavezetője normális hangnemben búcsúzott a nézőktől. Gyurcsánynénak nem tetszett a műsort, erről beszélt. A Második Reformkor kevesellte a kétórás műsoridőt. Márki-Zay Péter ismét nem mondott igazat, hamis vádakkal átkozódott. Donáth Anna belekötött az egyik műsorvezetőbe, aki természetesen helyretette a Momentum alkalmazottját. 

A baloldali pártok nem tagadták, hogy külföldről finanszírozzák őket, azt sem, hogy azért kapják a pénzt külföldről, hogy Magyarországot háborúba vigyék, ráadásul ha bejutnak, úgyis megszavaznak minden háborúpárti javaslatot, ezt mondta Deutsch Tamás. 

A Jobbik a klímaváltozásról beszélt, Magyar Péter zárszavában - monoton hangon - egyetlen szóval sem tagadta, hogy minden háborúpárti törvényt megszavaznának Brüsszelben, ha bejutnak, majd - bakikkal kísérve - szavalt egyet. A "humorista" arról beszélt, hogy nem tetszett neki a vita. A Mi Hazánk pedig az Európai Bizottság elnökét bírálta.

Ami biztos: Deutsch Tamás megsemmisítette a baloldali pártok képviselőit - Gyurcsány feleségét és Magyar Pétert - , akik egy szót sem beszéltek a legfontosabb kérdésekről: a háború veszélyeiről, a sorkatonaság visszaállításának brüsszeli terveiről, vagy éppen a migrációról.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről