A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ma öt éve történt a Hableány-katasztrófa Budapesten

Vágólapra másolva!
2019. május 29-én, Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött a Hableány sétahajónak, a Margit híd közelében, Budapesten. A tragikus balesetben 27 ember halt meg és a Hableány egyik utasa a mai napig nem kerül elő. A magyar hajózás történetének fekete napja.
Vágólapra másolva!

Ma este lesz pontosan öt éve, hogy megtörtént a dunai Hableány-katasztrófa. A bíróság első fokon  összesen 1,827 milliárd forint sérelemdíjat ítélt a károsultaknak. 

A tragikus estén a Hableány nekiütközött a Margit híd közelében lévő Viking Sigyn szállodahajónak. 

A Hableány fedélzetén aznap 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Közülük hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, valamint egy dél-koreai utast pedig a mai napig eltűntként tartanak nyilván. 

Hableány, katasztrófa, tragikus hajóbaleset
Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

A Hableány jeladó készüléke 2019. május 29-én 21 óra 5 perckor sugárzott utoljára jelet, az akkor már süllyedő hajóról. Az ütközés során a hajó előbb felborult, majd teljesen elmerült a víznem, mikor a svájci tulajdonú Viking Sigyn maga alá gyűrte. 

Ezután a Duna 215 kilométeres szakaszán 19 hajóval keresték folyamatosan az eltűnteket. A hivatalos bejelentések szerint 27 halálos áldozatot (25 dél-koreai utast és a 2 fős magyar legénységet) találtak meg. Azt a 40 év körüli, dél-koreai nőt, akin eltűnésekor kék kabát, fekete nadrág és fehér sportcipő volt azóta is keresik. Rokonai 1 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott annak, aki megtalálja szerettük holtestét. 

A test már darabokra szakadhatott, teljesen lebomlott, akkor is, ha fennakadt valami víz alatti roncsban 

- mondta korábban Sándor Ferenc egykori műszaki honvéd, búvár a Ripostnak.

A balesetről az egész világ hallott, ami érzékenyen érintette a magyar hajózást is, mivel a népharag felelősöket követelte. 

A Viking Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t vízi közlekedés közben elkövetett halálos tömegszerencsétlenség gondatlan okozásáért első ofkon, nem jogerősen 5 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság. 

Hableány, Jurij C., hajóbaleset
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tragédia után 78 gyászoló indított pert. Idén februárban pedig a törvényszék a két hajótársaságot kötelezte az áldozatoknak és hozzátartozóiknak járó sérelemdíj megfizetésére. A magyar jogtörténetben eddig nem volt példa ilyen polgári perre, amit 78 felperes indított volna. Összesen 1,827 milliárd forintot kell kifizetnie a balesetben résztvevő hajótársaságoknak az áldozatok családjának, ugyanis ezek a cégek 

megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát. 

A Hableány második évfordulóján 2021. május 31-én a baleset áldozatainak emlékművét avatták fel Budapesten, a helyszínen: a Margit híd pesti hídfőjénél. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!