Kiderült az igazság a balatoni cápáról - videó

Vágólapra másolva!
Vérfagyasztó videó terjed a TikTokon, de érdemes fenntartással kezelni.
Vágólapra másolva!

Videó készült a Balatonnál, amin úgy tűnik, mintha egy cápa úszna a tóban – írja a Somogy Vármegyei Hírportál. A lap szerint a felvétel villámgyorsan terjed a TikTokon, hatalmas megdöbbenést és rémületet keltve a turisták és helyi lakosok körében. A kommentelők között többen nyaralásuk meghiúsulásáról írtak, tartva a „veszélyes ragadozó” jelenlététől.

Édesvízben nincs cápa

A lap megkereste Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy tisztázza a helyzetet. – Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sósvízi élőhelyéről a Balatonra. Nemcsak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az „egészségének”. Röviden:

a cápa nem él meg az édesvízben, azaz teljesen kizárt, hogy a cápáknak bármelyik fajtája megjelenjen a Balatonban

– fogalmazott a szakember.

De mi látható a videón?

Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is láttak a Balatonban. Szári Zsolt egyből rávágta: a balatoni cápa híre már nem először röppen fel, ez olyan tévhit és legenda, mint a balatoni hekk.

Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busafajta, amely 40-50 kilogrammos és közel 30 éves.

Testhosszuk elérheti a másfél métert is. A hibrid busát a hatvanas években kezdték el telepíteni a Balatonba. Ezek a hibrid busák tájidegen halfajok, amelyek a Balatonban nem képesek szaporodni. Hozzátette, tudatos telepítéssel kerültek a tóba, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés által „kikopjanak”. Amikor a partközeli vízfelszínen látni ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van, vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya - írja a Magyar Nemzet.

Átadták a hatalmas fejlesztést, ami korszakváltást hoz a Balatonnál. Sokkoló látvány rémíti halálra a belépőket egy balatoni kísértetvillában. Vérfagyasztó videó: cápa cserkészett be egy férfit és egy kisgyereket. Sokkoló cápatámadást rögzítettek, esélye sem volt az áldozatnak - videó.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről