Potápi Árpád János: Hétfőtől lehet jelentkezni a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Programra

Vágólapra másolva!
Hétfőtől lehet jelentkezni a nemzetpolitikai államtitkárság kárpátaljai magyarságot segítő támogatási programjára; a 2015 óta kárpátaljai szociális programcsomag néven ismert kezdeményezés az idei évtől új nevet kap: Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Program néven folytatódik - közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár az MTI- hez eljuttatott hétfői közleményében felidézte: Ukrajna 2014-2015-től gazdasági és szociális válságok sorozatával küzd, amelyet 2022 februárjától egy háborús helyzet is tetéz. 

Ezek a negatív folyamatok rendkívül nehéz helyzetbe sodorták a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget, ezért a magyar kormány 2015-ben programot indított a kárpátaljai magyarság megsegítésére. 

A program keretében a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatásban - évi egyszeri, differenciált fizetés-kiegészítésben - részesíti a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradását elősegítő személyeket, valamint étkeztetési támogatást biztosít a magyar óvodások és kisiskolások számára.

Potápi Árpád János kifejtette: a program keretében támogatják a munkájukat magyar nyelven végző tanárokat és oktatási intézményekben dolgozókat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, újságírókat, könyvtárosokat, színészeket, a gyermekvédelmi és sportintézményekben dolgozókat, gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság szinten minden rétegét. Mindemellett az óvodások és kisiskolások étkeztetéséhez is hozzájárulnak - jelezte.  

Felidézte: 2023-ban 11 488 pályázatot sikerült támogatniuk, amelyből közel 7 600 egyszeri fizetés-kiegészítése, 3 891 pályázat pedig gyermekéteztetési támogatás volt.

Az államtitkár kiemelte: a kárpátaljai magyar közösség segítése a továbbiakban is rendkívül fontos cél. A program közel egy évtizedes működése óta nagyon fontos szerepet játszik a kárpátaljai magyar értelmiség szülőföldön való megtartásában, a háború kirobbanását követően pedig ez a szerep még inkább felértékelődött.    

Kitért arra: a program névadása nem véletlen. Amellett, hogy Zrínyi Ilona a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja és ezer szállal kötődik Kárpátaljához, a névválasztással tisztelegni szeretnének a kárpátaljai magyarok előtt, elsősorban azok előtt a kárpátaljai magyar nők és anyák előtt, akik immár több mint két éve őrzik a szülőföldet, őrzik a családi egységet és őrzik a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradásának reményét - fogalmazott.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kárpátaljai magyar közösség a két éve zajló háború viszontagságai ellenére is bizonyította, hogy történelmi szülőföldjén szeretne maradni. Magyarország és a kárpátaljai magyarság a mielőbbi békében érdekelt - írta.
    

A program idei keretösszege 2,5 milliárd forint, lebonyolítója idén is a "KMKSZ" Jótékonysági Alapítvány, a felhívás elérhető a www.bgazrt.hu oldalon.