Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Sem európai katonák küldését, sem a kötelező európai sorozást nem támogatjuk

Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti választások előtti utolsó szakaszban már nem a józan és békét kereső megoldásokkal állnak elő egyes tagállamok, hanem olyan kockázatos javaslatokkal, melyek könnyen a háború elmérgesedéséhez vezethetnek. Magyarország sem európai katonák küldését, sem a kötelező európai sorozást nem támogatja - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek tanácsülését követően kedden.
Vágólapra másolva!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az MTI-hez eljutatott közleményében kiemelte: Az Európai Unió tagállamai egyre nyíltabban állnak elő azzal a hajmeresztő gondolattal, hogy európai tagállamokból katonákat küldjenek Ukrajnába. Egyes európai politikusok már az európai szintű kötelező sorozásról beszélnek. 

Ennek az Ukrajnához legközelebbi országok polgárai, tehát akár a magyar fiatalok lennének legjobban kitéve. Ez Magyarország számára megengedhetetlen 

- jelentette ki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, SzalayBobrovniczkyKristóf, honvédelmi miniszter
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A keddi tanácskozás fő témája az Európai Unió Ukrajnának nyújtott katonai támogatása volt. 

A tagállamok többsége nemhogy visszafogná, hanem éppen fokozni akarja a katonai eszközök felhasználását, és egyre erősebbek, egyre nyíltabbak azok a hangok, amelyek már az EU kiképző missziója keretében katonák küldését is elképzelhetőnek tartják. Elképesztő az a javaslat is, hogy uniós tagállamok Ukrajna területén lelőhessenek orosz rakétákat

- fogalmazott a miniszter, majd arra figyelmeztetett: ha ez a lehetőség felvetődik, egyenes út vezet ahhoz, hogy Oroszország közvetlen konfliktusba keveredjen NATO-tagállamokkal.

Rámutatott: az ilyen javaslatok nem veszik figyelembe azt, hogy fegyverek és katonák küldésével, a beavatkozás lehetőségével csak a háború meghosszabbítását lehet elérni, annak befejezését nem. Csak az áldozatok száma és a pusztítás mértéke növekszik, ennek pedig egyedül tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet véget vetni - hangsúlyozta. 

Magyarország ebből nem enged, a magyar kormány továbbra is, mostanra szinte egyedüliként, csak ezt tartja az egyetlen lehetséges útnak a harcok lezárására - szögezte le.

A tárcavezető szerint jól érzékelhető, hogy az európai parlamenti választások előtti utolsó szakaszban már nem a józan és békét kereső megoldásokkal állnak elő egyes tagállamok, hanem olyan kockázatos javaslatokkal, melyek könnyen a háború eszkalálódásához vezethetnek, olyan mértékű "bevonódáshoz", mely a jelenleg két szláv nép konfliktusának számító háborút kiterjesztené Európára vagy még nagyobb területre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megismételte: Magyarország továbbra is a béke pártján áll, és ehhez sziklaszilárdan tartja magát. 

A magyar kormány nem hajlandó olyan lépéseket támogatni, amelyek a háború eszkalálódásához, meghosszabbításához, vagy a magyar emberek biztonságának veszélyeztetéséhez, a magyar érdekek csorbulásához vezetnek. 

Ebben pedig számítanak a magyar emberek támogatására is a június 9-i választásokon, melynek tétje, hogy a háborút támogató vagy a békepárti erők lesznek többségben Európában ezekben a nehéz, háborús időkben 

- tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről