Szánthó Miklós: A NATO-nak a békét, a jólétet és a biztonságot kell képviselnie

SzánthóMiklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója
Vágólapra másolva!
A NATO-nak a békét, a jólétet és a biztonságot kell képviselnie, nem pedig a meggondolatlan kalandvágyat – nyilatkozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a New York-i Newsweek hírportálnak.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban a CPAC Hungary volt a harmadik egymást követő konzervatív összejövetel Európában. A sikeres esemény a magyar konzervatív politikai innováció és az amerikai republikánus hagyományok terméke. Ez az elegy egyben erőteljes receptként szolgál a két ország közötti szorosabb együttműködéshez, amikor Donald Trump korábbi elnök remélhetőleg januárban ismét elfoglalja az Ovális Irodát – írta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a New York-i Newsweek portálon megjelent véleménycikkében.

Szántó Miklós kifejtette: 

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar jobboldal, bár kisebb létszámú, mint a republikánus politikai közösség, értékes politikai know-how-ra tett szert az elmúlt években. Ez pedig más konzervatív politikai mozgalmak számára inspirációként és bölcsességként szolgált arra vonatkozóan, hogyan lehet a jobboldali összeköttetést globálisan kiépíteni.

A magyar és az amerikai jobboldal együttműködése már Trump elnök első ciklusa alatt is gyümölcsözőnek bizonyult, és az elmúlt években egyre erősödött. 

Ugyanazok az értékeink és hasonló politikát képviselünk. Isten, a haza és a család azok az alapvető értékek, amelyekben minden konzervatív ösztönösen osztozik, mert ezek szolgálnak társadalmaink sarokköveiként és minden törekvésünk teherhordójaként. Ez az, ami összeköt bennünket: az igazi Amerika, az igazi Magyarország és az igazi hazafiak a világon. Politikai közösségeink ugyanazt akarják: a saját hazánkat helyezni előtérbe. Amerika az első. Magyarország az első

– fogalmazott Szánthó Miklós, aki szerint ezek a közös értékek gyakorlati szinten hasonló politikákat eredményeznek, hozzátéve: Magyarország átfogó családbarát programja például inspirációs forrásként szolgál az amerikai döntéshozók számára. 

Kiemelte: saját déli határaink védelme pedig azt bizonyítja, hogy az illegális bevándorlás megállítható, ha van politikai akarat. 

Az amerikai konzervatívokhoz hasonlóan mi is megszívleljük Ronald Reagan és Donald Trump egykori elnökök intelmét: nincsenek határok, nincs nemzet. Mindenáron meg kell védenünk határainkat. Magyarország is vállalkozásbarát, alacsony adókkal dolgozóbarát környezetet teremtett. Nem csoda, hogy több mint 1700 amerikai cég van jelen hazánkban

 – olvasható Szánthó Miklós nyilatkozatában. Az Alapjogokért Központ főigazgatója kiemelte:

Ha már az alkalmazkodásnál tartunk: Trump elnök helyesen tette, hogy az erőn keresztüli békét fogadta el. Ki kell építenünk a NATO-t mint védelmi szövetséget, és a tagállamoknak feltétlenül ki kell fizetniük a rájuk eső részt. A szövetség nem valami mitikus »lovasság«, amely bárkinek a segítségére siet. Ez a közös biztonságban érdekelt szabad érdekcsoportok együttműködése. Magyarország azon 11 NATO-tagállam között van, amelyek elérték a 2 százalékos GDP-arányos kiadási célt, és hajlandók modernizálni a hadseregüket. A NATO-nak a békét, a jólétet és a biztonságot kell képviselnie, nem pedig a meggondolatlan kalandvágyat. Az Oroszországgal való háborút el kell kerülni. A magyarok jól tudják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem szállta volna meg szomszédunkat, Ukrajnát, ha Trump elnök lett volna hivatalban.

Trump elnöksége alatt Magyarország volt az első európai uniós ország, amely diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben, és az egyetlen uniós tagállam, amely képviseltette magát az Ábrahámi Megállapodás aláírási ünnepségén. Magyarország következetes és lojális hangot adott Izrael támogatására az ENSZ-ben és az EU-ban, szemben az ébredező baloldal növekvő nyomásával. Az október 7-i kegyetlen terrortámadást követően Magyarország felajánlotta megingathatatlan szimpátiánkat a zsidó államnak a Hamász elleni védelmi háborúban. A magyar hatóságok jogosan tiltottak be minden terrorizmuspárti tüntetést az országban.

Szánthó Miklós emlékeztetett, hogy ma a szuverenisták az igazi demokraták, akik a nép akaratát képviselik.

A washingtoni és brüsszeli mocsarakban egyaránt a mély állam megválasztatlan hivatalnokai az emberek legalapvetőbb érdekei ellen cselekszenek, és figyelmen kívül hagyják jogos sérelmeiket. A globális establishment hűséget fogad az NGO-knak, legitimálja a politikai korrupciót, a bíróságokat politikai boszorkányüldözésre használja, és a puszta emberi vágyakat egyetemes értékekként hirdeti. Két vezető az Atlanti-óceán mindkét oldalán, Trump elnök és Orbán miniszterelnök véget vethet ennek. Ők a hazájukat és a népüket helyezik előtérbe. MAGA és MEGA: Tegyük újra naggyá Amerikát és tegyük újra naggyá Európát. Egy virágzó amerikai–magyar kapcsolat Trump elnök alatt olyan magként szolgálhat, amelyből kivirágozhat a nyugati megújulás

– fogalmazott Szánthó Miklós.