Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Ritka indiai antilopok születtek a Szegedi Vadasparkban

Vágólapra másolva!
Először születtek indiai antilopok (Antilope cervicapra) a Szegedi Vadasparkban, a két borjú szépen fejlődik, és már a látogatók is megfigyelhetik őket kifutójukban - közölte az intézmény közösségi oldalán kedden.
Vágólapra másolva!

A szegedi állatkertben tavaly óta gondozzák az impozáns ázsiai antilopfaj egyedeit az elefántkifutóval szemközti erdei ösvény mentén található kifutóban. Májusig kellett várni arra, hogy világra jöjjenek az első borjak - írták.
   

Az indiai antilopoknál a hímek és a nőstények között jól látható a különbség már színezetben is, az előbbiek sötét-, míg az utóbbiak világosbarna színűek. 

Bár hajdan több millió egyed élt az Indiai-félsziget füves területein, számuk mára mintegy 50 ezerre csappant.

 Érdekes módon Amerikában, ahová vadászati célból telepítették, majdnem ugyanennyi egyede él - tudatták.

Az indiai antilop 120 centiméter hosszú, 70-80 centiméter marmagasságú. A bakok csavaros szarvának hossza megközelítheti a 70 centimétert is. Az antilopoknak kiváló a látása, hallása és szaglása, így hamar észlelik a veszélyt. Általában 5-50 egyedet számláló csordákban élnek, melyet egy domináns bak vezet. A bakok területüket védelmezik a többi hímmel szemben.   

Az indiai antilopok rendkívül gyorsak, csúcssebességük elérheti akár a 80 km/órát is,

ez elegendő ahhoz, hogy elmeneküljön a legtöbb támadó elől. Legfőbb ragadozója korábban az ázsiai gepárd (Acinonyx jubatus venaticus) volt, manapság leginkább a szürke farkasok (Canis lupus) ejtik el. Az indiai antilopok másfél, kétéves koruk körül válnak ivaréretté. A nőstények öt-hat hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről