Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Nem múlt el az árvízveszély, óriási terhelés éri a gátakat a Rábán

Vágólapra másolva!
Szokatlanul lassan és elhúzódva vonul le az árhullám a Rábán, helyenként még komoly terhelés éri a gátakat, de van, ahol már elbonthatók a homokzsákok - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Vágólapra másolva!

A hosszan tartó áradás igénybe veszi a gátakat: helyenként megjelentek az árvizet kísérő veszélyes jelenségek, a szivárgás és a buzgár. Biztató azonban, hogy nem várható utánpótlás a vízgyűjtőkről, vagyis

 a következő napokban már enyhül az érkező vízmennyiség okozta terhelés 

- ismertették. 

A Rábán a tetőzés jelenleg Sárvár térségében jár, lejjebb a harmadik fok szintjét meghaladó vízállásokkal várható a hét végéig. Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, emiatt itt is fokozatosan gyorsuló apadásra számítanak, a vízállás szerda este az első fok szintje alá csökkent.

Az ablakokon folyik be a víz a Rába-parti üdülőkbe Körmenden
Fotó: VN / VAOL

A közlemény szerint egyre több folyószakaszon volt már tetőzés és zajlik az apadás, ezért ahol már lehet, elkezdhették a kiépített nyúlgátak elbontását és a már nem szükséges homokzsákok elpakolását, a többi vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakemberek pedig fokozatosan hazatérhetnek.

A Dunán Nagybajcsnál, Komáromban és Esztergomban is már csak első fokot meghaladó a vízszint. A szombati budapesti tetőzés után nagyon lassan apad a folyó, csütörtökön 9 órakor 609 centiméteres vízállást mértek a fővárosban.

 Baja térségében és Mohácsnál elsőfokú a készültség.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél csütörtökön a második fok szintje fölött tetőzik, míg a Dráván Drávaszabolcsnál a második fok szintjét közelítő vízállások várhatók a következő időszakban - írták. 

A Sajón levonuló árhullám jelenleg Sajószentpéternél tetőzik a második fok szintje körüli vízállásokkal. A Tarnán csütörtök reggel elsőfokúra mérsékelték a készültséget.

A következő egy-két napban elsősorban a Tisza vízgyűjtőjén marad még csapadékos az időjárás,

 a többi vízrendszeren száraz, meleg idő várható; szombaton egy front hatására a nyugati vízgyűjtőkön kell csak némi csapadékra számítani - olvasható a közleményben.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről