Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Ritka felvétel, így csapott a villám egy repülőbe Budapest felett - videó

Vágólapra másolva!
Ritka dolgot filmeztek le egy Budapest-London járaton, amelyben épp akkor csapott bele a villám, amikor az épp felszállt.
Vágólapra másolva!

A Tények azt írja, hogy a Budapestről Londonba tartó járat szombaton reggel repült át egy sűrű zivatarfelhőn, az egyik utas ekkor videózta le, ahogy a villám végigfut a repülő szárnyán. 

Az utasoknak nem esett baja, csak kisebb fényt és hanghatást észleltek és a gép ezután zavartalanul folytatta az útját.

Korábban azt írtuk, hogy a szakértők szerint egy ilyen villámcsapás nem igazán veszélyes. Bár nagyon hangos csattanás hallatszik, amikor a villám a repülőgép külső burkolatába csapódik, de az elektromos töltés valójában csak áthalad a repülőgépen, mint egy Faraday-kalitkán, és a gép másik végén a levegőbe távozik.

Minden repülőgép rendelkezik túlfeszültség elleni védelemmel, amelyek megakadályozzák a gép biztonsága szempontjából fontos irányítórendszer meghibásodását. A repülőgép elektronikája sem károsodhat villámcsapás következtében.

Nem ez az első eset, hogy hasonló történik Magyarországon, idén Sopronban történt hasonló. Egy török gép utasai is hasonlót tapasztaltak, közülük többen sokkos állapotba kerültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről