Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Döntött a Kúria az új főpolgármester-választásról Budapesten

A népszavazás érvénytelen lett, a választópolgárok kicsit tömm, mint 43 százaléka adta le szavazatát, aminek több, mint 6 százaláka érvénytelen
Szavazatszámlálás, illusztráció!
Vágólapra másolva!
Jogerősen Karácsony Gergely marad a főpolgármester ősztől. Ezzel a Kúria helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését. Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordul, és gratulált Karácsonynak, amiért visszautasították a saját kérését.
Vágólapra másolva!

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság döntését helyben hagyva úgy határozott, nem lesz új főpolgármester-választás Budapesten. Erről Karácsony Gergely regnáló főpolgármester írt a Facebookon, miután kézhez kapta a Kúria határozatát.

Múlt hét hétfőn mind Karácsony Gergely, mind Vitézy Dávid közölte, hogy megtámadja a Kúrián a választásról szóló NVB-határozatot:

  • Vitézy Dávid azért, mert szerinte két kerületben Szentkirályi Alexandra nevének helytelen kihúzása indokolja az új választást legalább ott
  • Karácsony Gergely a visszaélések lehetőségének sokasága (szavazatok kötegelése, borítékolása, urnabontás körülményei, újraszámlálás indoklása) miatt az egész városban újraszavaztatott volna.

Jelen állás szerint 41 szavazattal nyert Karácsony Gergely Vitézy Dáviddal szemben.

A Kúria döntése ellen az Alkotmánybíróság előtt még alkotmányjogi panasszal élhetnek a felek.

Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordul

Vitézy Dávid Facebook-oldalán gratulált  Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi - tette hozzá. 
A Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben. A Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom - írta Vitézy.  
 

Rendkívül aggasztónak tartom a város szempontjából azt az ámokfutást, amit a megválasztott főpolgármester az elmúlt hetekben előadott, mely keretében olyan, törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati  eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket; és a pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek. Eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével. 

Vitézy szerint Karácsony Gergely nem megvédte a „Budapest köztársaságot”, hanem nevetségessé tette, és újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város. Szerinte a főpolgármester mai vádaskodó, rágalmazó posztja is ezt bizonyítja. 

Egy 5 éves ciklusát kezdő, újraválasztott, és közgyűlési többség híján a város fejlesztése érdekében a többi frakcióval az együttműködés lehetőségét kereső főpolgármester nem írna ilyeneket, mint ma Karácsony Gergely. Magam részéről továbbra is Budapest fejlesztésében, a programom minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében vagyok érdekelt, és ennek szellemében fogok dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben.


Természetesen, ahogy eddig is sokszor elmondtam, a főpolgármester-választással kapcsolatos minden választási eljárási jogorvoslatot követően legitim főpolgármesternek fogom tekinteni Karácsony Gergelyt. Ha azonban komolyan vesszük Karácsony Gergely korábbi szavait, akkor viszont ő saját magát nem tekinti annak. Továbbra is fennáll: ha egy szó is igaz volt abból a hisztérikus vádaskodásból, amit az NVB épülete előtt tartott tüntetésén a főpolgármester elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell, akkor ezt a helyzetet a lemondásával bármikor előállíthatja - zárta bejegyzését Vitézy Dávid.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről