A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elrendelte a bíróság a bűnöző Gyárfás Tamás bűnügyi felügyeletét

Gyárfás Tamás, Fenyő János
Gyárfás többször tárgyalt Gyurcsány embereivel.
Fotó: Origo
Vágólapra másolva!
A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás egykori, baloldali médiavállalkozó bűnügyi felügyeletét. Ez azt jelenti,. hogy a Fenyő János megöletéséért elítél Gyárfás ezután nem hagyhatja el Magyarországot, és rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen.
Vágólapra másolva!

"Az emberölés bűntette miatt Gy. T. és társa ellen folyamatban levő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a 2024. június 4-én meghozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát megváltoztatva elrendelte Gy. T. elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig. 

Az elsőrendű vádlott engedély nélkül Magyarország közigazgatási területét nem hagyhatja el, lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles továbbá hetente egy alkalommal a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon személyesen jelentkezni

- írja közleményében a Fővárosi Ítélőtábla.

Gyárfás Tamás tárgyalás, bíróság, Budapest, 2024.02.08.,
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo 

Gyárfás Tamás az 1990-es évek balliberális médiaájáénak ismert vállalkozója volt, a legnagyobb vetélytársa pedig az a Fenyő János volt, aki többek között a VICO Rt.-t vezette. Az üzleti viták és hatalmi harcok miatt a 90-es évek közepére megromlott a kapcsolatuk, a Fenyő János tulajdonában lévő Népszava több lejárató cikket is írt Gyárfás Tamásról. 

Februárban Gyárfást a gyilkosság megrenedeléséért 7 év fegyházra ítélték, a bérgyilkosnak utasítást adó Portik Tamást pedig életfogytiglanra ítélték első fokon. Az ítélet indoklását hosszú órákon keresztül ismertette a bíró. Felolvasott több párbeszédet Portik Tamás és Gyárfás Tamás között, amiket hosszan és részletesen elemeztek, amelyekből kiderült Gyárfás Tamás adott megbízást Portik Tamásnak arra, hogy ölesse megy Fenyő Jánost. Portik pedig Jozef Rohacot bízta meg a gyilkossággal.

 A hangfelvételekből az is kiderült, hogy a Gyárfás és Portik közötti beszélgetésekben csaknem hetvenszer emlegetik a felek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nevét

 leginkább abban a kontextusban, hogy Portik Gyárfáson keresztül akart kapcsolatba lépni az egykori szocialista kormányfővel. 

Gyárfás Tamás, Fenyő János
Gyárfás többször tárgyalt Gyurcsány embereivel.
Fotó: Origo

Potrtik felkereste Gyárfást, a Nap TV egykori elnökét, akit arra kért, hogy kapcsolatai révén hozza össze tekintélyes politikusokkal (köztük leginkább Gyurcsánnyal) és rendőri vezetőkkel. A maffiózó azzal próbált házalni az MSZP környékén, hogy olyan információi vannak, amelyek az akkori MSZP–SZDSZ-kormány számára nagyon értékesek lehetnek, és abban bízott, hogy Gyurcsányék ezért cserébe szemet hunynak bűnei fölött. 

Annyi biztos, hogy Portik és Gyárfás együtt ülnek a vádlottak padján a Fenyő János médiacézár megöletése miatt indult büntetőperben. Ahogy az is biztos, hogy Portik 2008-ban eljutott Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasához, Szilvásy Györgyhöz, aki titokminiszterként arra utasította a polgári elhárítás vezetőjét, Laborc Sándort, hogy „kezelje" az ügyet. 

A találkozókon Laborc és Portik, azaz a gyurcsányi titkosszolgálat és a maffia egyik szereplője alkut kötött arról, hogy az 1998-as hazai politikai jellegű robbantások ügyével lejáratják a jobboldalt,

 koholt információkat gyártanak a Fidesz egyes politikusairól.

Mivel az ítélet ellen fellebbeztek, így az nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyész kérte gyárfás letartóztatását, amit azzal indokolt, hogy az egykori baloldali megmondóembernél fenáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Akkor ezt nem rendelték el, ezért az ügyészség fellebbezett, ezt pedig most a Fővárosi Ítélőtábla részben megalapozottnak találta, mert úgy ítélte meg, hogy az "elérhetetlenné válás" veszélye jelenleg megállapítható.

Ahogy fogalmaznak a bíróság korábban tévedett, amikor úgy gondolta, hogy a kedvező személyi körülmények miatt nem áll fenn a szökés lehetősége, ugyanis a szökés, elrejtőzés veszélyét csökkentik ugyan, de teljesen nem zárják ki.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!