Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Elsősegély-szolgálat indul a Balatonnál több településen

Vágólapra másolva!
Szerdán indítják el idei balatoni elsősegélynyújtó szolgálatukat a Magyar Vöröskereszt önkéntesei 13 tóparti település 19 strandján - tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a szakképzett önkéntesek 18. éve biztosítják a balatoni elsősegély-ügyeletet, nyaranta három-négyezer sérülést ellátva. A szolgálat fennállása óta nyolc alkalommal mentettek életet, és 52 372 ember sérülését látták el.

A szolgálat nélkül több mint ezerhatszáz végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

Strandolók a Balatonnál.
Fotó: Forrás: MTI/Kovács Attila

Kitértek arra, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordít az egészségfejlesztésre, és egyik kulcsfontosságú küldetése az ifjúság bevonása az elsősegélynyújtási feladatokba. Ennek része a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat megszervezése is, amelyet szezononként több száz képzett, fiatal önkéntes működtet.

A szolgálat tagjainak a vízben és a Balaton partján keletkező kisebb sérülések azonnali ellátása mellett a komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk.

Ilyenkor kötelességük a sérültek állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése, illetve a mentők kihívása - áll a közleményben.

Balaton
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / Michal Fludra

A közleményben idézték Kormos Ádámot, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetőjét, aki szerint lelkes és professzionális hozzáállású ifjú önkénteseik a jelenlétükkel példát mutatnak a társadalmi szerepvállalás és a segítségnyújtás szempontjából is.

A Magyar Vöröskereszt partnerszervezetei és magánszemélyek támogatásával megvalósuló balatoni elsősegélynyújtó szolgálat augusztus 20-ig nyújt segítséget a tó 19 strandján. 

A szolgálatot bárki támogathatja: aki a nyáron hívja a 1359-es adományvonalat vagy erre az adomány szót tartalmazó üzenetet küld, az 250 forinttal járul hozzá tevékenységükhöz.

Balaton
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / Michal Fludra

Életet menthet a gyors segítség

Sok fürdőző nincs tisztában azzal, hogy a Balaton déli partja milyen komoly veszélyeket rejt. Azt hiszik ott sekély a víz és úszástudás nélkül is biztonságban vannak, de ez nagy tévedés. Nemcsak az északi parton mélyül gyorsan a Balaton, hanem a délin is, csak beljebb.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a Balatonba fulladt egy középkorú férfi vasárnap este Szigligeten, ő a nyári szezon első áldozata.

Egy 50 éves, érdi férfi holttestét húzták ki a rendőrök Balatonszemesnél a tóból tavaly ilyenkor. Az áldozat hajnalban ment be a vízbe és nem tudott úszni sem. Már csak a holtteste került elő. 

Két fiatal fiú, egy 13 és egy 17 éves gyerek fulladt a Balatonba 2021-ben is a Fonyódhoz tartozó Alsóbélatelep egyik szabadstrandján. A jászberényi gyerekek a szüleikkel és kisebb testvérükkel utaztak a tóhoz, a tragédia a családi nyaralás első napján történt. 

Egy kétéves kislány is belefulladt a Balatonban 2022-ben. A kisgyerek egy gumimatracon feküdt, amikor besodródott a mélyebb vízbe, arról leesett és elmerült. Több tucat ember kereste, de már csak a holttestét találták meg a vízimentők egy szonárral, a parttól mintegy kétszáz méterre.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről