Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Gyanúsan sok érvénytelen szavazat volt a főpolgármester-választáson

Választások2024,  Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje, LMP,  Ungár Péter,  UngárPéter,
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet - Békés Megyei Hírlap/Licska Balázs
Vágólapra másolva!
Mint azt már tudjuk, rendkívül szoros verseny alakult ki Budapesten a két főpolgármester-jelölt között. Szentkirályi Alexandra visszalépése Vitézy Dávid javára tehát jó döntés volt –mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
Vágólapra másolva!

„Azt látjuk, hogy a fideszes szavazók nagy arányban szavaztak Vitézy Dávidra, vagyis a jelölt képes volt megszólítani, egyesíteni azokat a szavazókat, akik nem elégedettek Karácsony Gergely teljesítményével” – fogalmazott az Origo megkeresésére Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője felidézte: 

rendkívül kevés, mintegy 320 szavazatnyi különbség van a két jelölt között – Karácsony Gergely javára. 

Deák Dániel felhívta a figyelmet arra is: sok ezer - több tízezer - érvénytelen szavazat volt, ami miatt joggal merülhet fel, hogy 

az újraszámlálás akár érdemben megváltoztathatja az eredményt. 

„Ilyenkor azért visszafogott várakozást lehet megfogalmazni, mert tudni kell, hogy a szavazatokat nagyon alaposan számlálják – ugyanakkor minden esélyt meg kell adni a jelöltek számára, hogy – például ilyen esetben – fordíthassanak az eredményen.

Láthattunk már ilyesmire példát a hazai választások történetében – fogalmazott Deák Dániel.

 

Vitézy: Minden gyanús esetet megvizsgálunk

„Ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben.

De most még nem tartunk itt

 - írta hétfőn kora délután közösségi oldalán Vitézy Dávid, felhívva a figyelmet arra, hogy rekordszámú, 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson.

A főpolgármester-jelölt azt írta: mindezt Karácsony Gergelynek is szerette volna közvetlenül elmondani, "de a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom – minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről