Többen megsérültek, mert túl gyorsan ment a nyíregyházi intercity

Vágólapra másolva!
A megengedett kétszeresével hajtott át egy vasúti váltón a nyíregyházi intercity. A mozdonyvezető ugyanis nem vette észre a neki szóló jelzést, emiatt több utas is megsérült a vonaton.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint 2023. július 20-án délután Budapestről Nyíregyházára tartó Intercity vonatra nyolc kocsi volt rákapcsolva, a szerelvényen 250 utas volt. A Debreceni Vasútállomáshoz érkezve a mozdonyvezető nem vette észre a sebességkorlátozásra vonatkozó fényjelzéseket, 

ezért 40 helyett 80-nal haladt át a váltón, ami miatt a kocsiknál erőteljes oldalirányú lökések keletkeztek. 

Három utas elvesztette az egyensúlyát, elesett és megsérült.

A mozdonyvezető kirívó gondatlansága miatt a váltón 

nagy sebességgel történt áthaladás miatt fennállt a vonat kisiklásának a veszélye.

A mozdonyvezető megszegte a vasúti közlekedés szabályait, ezáltal veszélyeztette a szerelvényen utazók életét, testi épségét.

A Debreceni Járási Ügyészség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja a mozdonyvezetőt, vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság büntetővégzésben a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Képünk illusztráció. Fotó: MÁV-Start

Egy nappal ezelőtt Lengyeltótiban siklott ki egy vonat, emiatt a Kaposvár-Fonyód vonalon és a Helikon InterRégiók közlekedésénél akár 1-2 órával hosszabb eljutási időkre lehetett számítani, és pótlóbuszos átszállásra is szükség volt.

A Celldömölkről reggel fél hétkor Kaposvárra elindult motorvonat siklott ki, a balesetben nem sérült meg senki.

Kisiklott egy tehervonat a Heves vármegyei Adácson. A fény- és félsorompó nem működött. Óriási vasúti szerencsétlenség történt Ausztráliában, a vasércről híres Pilbara régióban: kisiklott a Rio Tinto bányaipari óriáscég önvezető tehervonata. A kár jelentős. Az utóbbi évekből több kellemetlen ügy köthető a bányavállalat nevéhez. Egy menetrend szerint közlekedő busszal ütközött össze egy autó a XIX. kerületben, az Ady Endre út és a Hofherr Albert utca kereszteződésében. Nem tartott kellő oldaltávolságot a kerékpárostól, ezzel balesetet okozott egy kamionos is.

Június 17-én pedig egy a Nyugati pályaudvarról Szobra tartó vonat gázolt el egy ember. A balesetben érintett járat utasait átszállították egy másik vonatra a katasztrófavédelem munkatársainak segítségével - írta a MÁV.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!