Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Karácsony összevissza beszél, pedig le is mondhatna

Választások2024, Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje, PárbeszédZöldekDKMSZPfőpolgármesterjelöltje
Fotó: fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
A Kúriánál pattog a labda, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is beadta kérelmét. Míg utóbbi Erzsébetvárosban és Újpesten szeretné megismételtetni a választást, addig a főpolgármester egész Budapesten. Pedig neki van erre egy egyszerűbb lehetősége is - ha tényleg ezt akarja.
Vágólapra másolva!

Akár le is mondhatna, és akkor egyértelműen új választást kellene kiírni, de Karácsony Gergely inkább tovább veri a hullámokat. A főpolgármester megint a hangzatosabb és kisebb kockázattal járó utat rója, miután a főpolgármester-választáson elnyert voksait kevesli és azt állítja: elképzelhető, hogy sérültek a törvényi garanciák. Egyszerűbb és korrektebb volna, ha Karácsony lemondana, így legalább Budapest megmenekülne a csődtől. Mi lenne, ha egyszer az életben a városvezető vállalná a felelősséget? Vagy csak a csődhelyzetről akarja elterelni a figyelmet? - írta a Metropol.

Karácsony Gergely új választást akar, miután összevissza kavar, teljes a zűrzavar Budapesten. A főpolgármester nüansznyi különbséggel nyert a június 9-ei önkormányzati választáson, az akkor 324 szavazatkülönbség azóta le is zsugorodott 41-re, hiszen a Vitézy Dávid által kezdeményezett érvénytelen voksok újraszámolása nagyban átírhatta Karácsony reményeit. Aki az újraszámolás megkezdésének hírére jelentette ki, hogy szerinte az volna megfelelő, ha egész Budapesten megismételnék a főpolgármester-választást. Sokan kételkedtek abban, hogy komolyan beszél, de a napokban beadta hivatalos kérvényét.   

Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem

 – közölte a jogorvoslati határidő lejárta előtt a főpolgármester a közösségi oldalán. Karácsony hozzátette: nem azt állítja, hogy bárhol is történt volna visszaélés, hanem azt, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést. Vitézy Dávid szintén közösségi oldalán reagált a fejleményre:

Amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni. Magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását

– írta Vitézy, akivel szemben kevesellte győzelmének mértékét Karácsony Gergely. Mint ismeretes Vitézy a Nemzeti Választási Bizottság után a Kúriához fordult, Erzsébetvárosban és Újpesten ugyanis olyan vékony tűfilccel húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét, hogy az vélhetően befolyásolhatta a választási eredményt.

Ezekben a DK által vezetett kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, mivel a szavazólapokon történt szinte láthatatlan vékonyságú kihúzások ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvény, a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel 

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy "érdemes rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ez ügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről az érdekében lezajlott visszaélésről.

Kockáztat-e Karácsony Gergely vagy csak összevissza beszél?

Vitézy a maga részéről áll elébe az új választásnak, bármilyen úton is éri el végül azt Karácsony Gergely. Mint mondta: 

Amennyiben a Kúria mégsem adna helyt az új voksolásnak, az újraválasztott főpolgármester a lemondásával bármikor maga is el tudja érni azt. Bízom benne, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot tehetünk a június 9-i főpolgármester-választás eredményére, ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal

A kérdés csak az, Karácsony lesz-e olyan karakán és bátor, hogy elérje, hogy a Kúra új főpolgármester-választást írjon ki. Ez azért is lehet meghatározó a részéről, mert bár a választás körüli zűrzavar július végéig elvonhatja a fővárosiak figyelmét arról, hogy Budapest a csődhelyzet felé száguld, nehéz hónapok következhetnek a fővárosban. A főpolgármester pedig nagy bajban lehet, egy meggyengült DK-val és harmatos választói támogatottsággal a háta mögött. Októbertől pedig várhatóan lavinaszerűen berobbanó botrányokra is számíthatunk az új közgyűlésben, amely tovább gyengíti Karácsonyt és a jelenlegi városvezetést.

Döntött az Ítélőtábla: 2 milliárdot inkasszáltak a főváros számlájáról

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani a fővárostól.

A csődhelyzet közelében toporgó város nehéz hónapok elé néz. Bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt. További 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat. 

A baloldal, mint mindig, a kormányra mutogat az üres kassza miatt. A tények azonban cáfolják ezt: az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására - írta a Metropol.

 


 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről