Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia

A választás bebizonyította, hogy elegük lett az embereknek Karácsony Gergelyből

Választások2024, Karácsony Gergely, KarácsonyGergely, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje, PárbeszédZöldekDKMSZPfőpolgármesterjelöltje
Fotó: fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
Június kilencedikén tartották a főpolgármester-választást Budapesten, amely egy nagyon szoros csatát hozott magával - írta meg a Mandiner. A lap emlékeztet, a választáson a 23 budapesti kerületből 13 már nem kért volna többet a párbeszédes főpolgármesterből.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, még most sem tudjuk pontosan, ki lesz a főpolgármester, miután 

péntekre tűzték ki a szavazatok újraszámlálását. 

Ugyanis felmerült, hogy számtalan érvényes Vitézy Dávidra leadott voksot tekintettek érvénytelennek a szavazatok összesítésekor.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a minap egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eredmények szorossága miatt az újraszámlálást elkerülhetetlennek tartja. Hozzátette: a szavazás lezárulta óta több ezer bejelentést kaptak a visszaélésekről.

Ha az érvénytelen szavazatok száma hetvenhatszorosa a két jelölt közötti különbségnek, akkor minden jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy legalább az érvénytelen szavazatokat újraszámolják

– emelte ki.

Hozzátette, ezt a választást Karácsony Gergely Budapest köztársaságában rendezték, ezért minden visszaélés a főváros felelőssége. A sajtótájékoztató során Vitézy Dávid elmondta, a vasárnapi választás rekordrészvétel mellett zajlott, különösen a pesti külső kerületekben nőtt az urnához járuló választók számra. 

 

A Mandiner összeszedte, hogy mely kerületekben lett elegük az embereknek Karácsonyból:

  • Az I. kerületben Vitézy Dávid magabiztosan nyert, a szavazatok 51,9%-át szerezte meg, míg a belváros másik szegletében, az V. kerületben is magabiztos győzelmet aratott; itt 52 – 44% arányban győzte le Karácsonyt.
  • A VIII. kerületben, Józsefvárosban is legyőzte Vitézy a párbeszédes ellenfelét, egy szoros küzdelemben, 48,6 – 46,5% arányban.
  • A X. kerületben is az LMP által támogatott jelölt nyert, a szavazatok 48,6%-át szerezte meg, közel 14 ezer szavazatot.
  • A XII. kerületben is Vitézy szerezte a legtöbb voksot, itt a szavazatok 50,4%-át gyűjtötte be.
  • A XV. kerületben Vitézy Dávid 48,5%-ot szerezve nyerte meg a kerületet, a XVI. kerületet pedig majdnem 10%-os előnnyel húzta be.
  • A XVII. kerületben 51 – 43% arányban győzte le Karácsonyt, a XVIII. kerületben pedig nagyon szorosan győzte le a a regnáló főpolgármestert.
  • A XX. kerületben Vitézy Dávid közel kétezerrel több szavazatot kapott, mint ellenfele, a XXI. kerületben pedig a különbség ezt a mennyiséget át is lépte.
  • A XXII. és a XXIII. kerület szintén magabiztosan hozta Vitézy Dávid.

 

Közlik, 

Vitézy Dávid a 23-ból 13 kerületet megnyert, Karácsony pedig teljesen kiszorult a külső kerületekből.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről