Németország
ÉLŐ
Dánia

Tovább védelmezi a korrupció miatt letartóztatott politikust Karácsony Gergely

karácsonygergely
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A főpolgármester továbbra sem hívta vissza a BKK felügyelőbizottságából Czeglédy Gergőt.
Vágólapra másolva!

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy hívja vissza a BKK felügyelőbizottságából a korrupciógyanúba keveredett Czeglédy Gergőt, a Budapest III. kerület alpolgármesterét - írja a Magyar Nemzet.

Czeglédyt egy hete tartóztatták le, befolyással való üzérkedéssel és más bűncselekményekkel vádolják.

Czeglédy a letartóztatása ellenére a BKK felügyelőbizottsági tagja maradt. Amikor megkérdezték a fővárost, hogy miért, azt írták: a Fővárosi Közgyűlés a nyári hónapokban nem tart ülést.

Wintermantel Zsolt fideszes frakcióvezető szerdán erre reagált, amikor sajtótájékoztatóján azt mondta: Karácsony saját hatáskörében, két közgyűlés között is visszahívhatja Czeglédyt. A politikus szerint 

a főpolgármester tartozik annyival a budapestieknek, hogy feddhetetlen embereket ültet ezekre az igazgatósági és felügyelőbizottsági posztokra vagy hagy ott.

Miközben Karácsony Gergely továbbra sem hajlandó felmenteni a felügyelőbizottsági tagságából Czeglédy Gergőt, a főpolgármester a közgyűlés megkérdezése nélkül képes volt 50 milliárd forintnyi hitel felhasználásáról dönteni. 

Amint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, nemrég őrizetbe vették, majd letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét. A politikus a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egy hónapos letartóztatását.

Czeglédy kerületi alpolgármesteri posztja mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagjaként is tevékenykedik, azaz feladatai közé tartozik a fővárosi közlekedési közszolgáltató vállalat törvényességi ellenőrzése. A Városházán nemrég tartott háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, hogy visszavonják-e Czeglédy Gergő tagságát a BKK felügyelőbizottságában, közölte:

ebben a főpolgármesteri ciklusban már nem terveznek több közgyűlést tartani, Czeglédy mandátuma pedig mindenféleképpen lejár néhány hónapon belül.

Vagyis a közgyűlés hiányában az óbudai korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Czeglédy Gergő októberig a BKK felügyelőbizottságának tagja maradhat, annak ellenére, hogy jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről