Megkezdték a levélszavazatok számlálását

Kolozsvár, 2024. június 9.Urna az európai parlamenti (EP-) választáson a kolozsvári magyar fõkonzulátuson 2024. június 9-én.MTI/Kiss Gábor
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett levélszavazatok felbontását és a szavazólapok számlálását az európai parlamenti (EP-) választáson.
Vágólapra másolva!

Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra, az NVI összesen 127 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.

 Az NVI június 3-a óta a visszaérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte az azonosító nyilatkozatok adatainak hitelességét. Az érvényes azonosító nyilatkozat melletti, szavazatot tartalmazó borítékokat azonban félretették, azok felbontásával ugyanis meg kellett várniuk a vasárnap este 7 órát.

Nagy Attila, az NVI elnöke a szavazatot tartalmazó borítékok felbontásának megkezdése előtt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait arról tájékoztatta, hogy az irodához több mint 50 ezer levélszavazat érkezett vissza, és valamennyinek az azonosító nyilatkozatát ellenőrizték.
Az NVI-nek a levélszavazatok feldolgozásával kapcsolatos tevékenységét nyomon követhetik az NVB tagjai és az EP-választáson listát állító jelölőszervezeteknek az NVI mellé delegált megfigyelői.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről