Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyar Péter hangfelvétele: bebizonyosodott, hogy hazudott az exférj

Vágólapra másolva!
Magyar Péter korábbi állításai ügyében nem indítottak nyomozást a hatóságok, és vádemelés sem történt senkivel szemben - hangzott el a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás csütörtöki tájékoztatóján Budapesten a Központi Nyomozó Főügyészségen. A volt exférj tehát megint hazudott.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatót hívott össze csütörtök délelőttre a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Péter által titokan rögzített hangfelvétellel kapcsolatban. Kovács Katalin, az ügyészség szóvivője arról beszélt, hogy széleskörű nyomozást folytattak, kilenc tanút hallgattak meg, és 17 ezer oldalnyi iratot vizsgáltak Magyar Péter feljelentése alapján. Schadl György Rogán Antal embere volt állítással kapcsolatban nem indult nyomozás - tette hozzá. Az ügyészség megállapította, hogy 

egyetlen kormánytagnak nem volt tudomása korrupciós cselekményről, és így feljelentési kötelezettsége sem volt egyetlen kormánytagnak sem.  

Fürcht Pál főügyész arról beszélt, a Fővárosi Nyomozóügyészség egy 2024 februári Facebook-bejegyzés alapján indított nyomozást. Abban azt állították, hogy a kormány egyik tagja tud egy súlyos korrupciós esetről. Ennek a nyomozásnak a során kihallgatták Magyar Pétert, aki a Facebook-bejegyzést tette, és elmondta, hogy a Völner-Schadl-ügyre utalt. Magyar azt is elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy bárki ne tett volna feljelentést ebben az ügyben, akinek egyébként ilyen kötelezettsége lett volna. Varga Juditot, Rogán Antalt és Gulyás Gergelyt is tanúként hallgatták ki ebben az ügyben. 

Nekik sem volt tudomásuk arról, hogy valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna, és azt ne teljesítette volna. 

Mindezek alapján az ügyészség megállapította, hogy a nyomozást bűncselekmény hiányában lezárta. 

Senki nem törölt semmit az ügyészségi iratokból

Az ügyiratokat senki nem manipulálta, és az ügyészség szerint a hangfelvétel alapján Varga Judit pletykákra hivatkozott, a beszélgetés tárgyi tévedésekkel volt tele. Rogán Antal nem járt a Központi Nyomozófőügyészségen, hogy bárkinek a nevét törölte vagy töröltette volna az iratokból. A KNYF egyetlen olyan adatot sem törölt, ami egy bűncselekmény bizonyításához szükséges - mondta Kovács Katalin. Konkrét törölt adatot egyébként Magyar Péter sem jelölt meg.   

Mindezzel kapcsolatban Fürcht Pál elmondta, 2023 januárjában történt az ominózus beszélgetés, és ezt Varga Judit is megerősítette, de pontos részletekre nem emlékezett. Szólt arról is, hogy a Völner-Schadl-ügyben a vádiratot az ügyészség 2022 októberében nyújtotta be a bíróságnak, tehát a Fővárosi Törvényszéken voltak az iratok.

 2023-ban tehát nem voltak ott az eredeti okiratok az ügyészségen, régen a törvényszéken voltak.  

Éppen ezért meglehetősen szürreális, hogy valakik 2023 januárjában arról beszéltek, hogy az iratokból az ügyészségen bármit húzzanak ki - mondta Fürcht Pál. Rogán Antal és Gulyás Gergely vallomásukban elmondták, hogy senkit nem küldtek be az intézménybe, hogy bárkit kihúzassanak - tette hozzá. Éppen ezért megnézték a nyomozati iratokat, és ez nagyjából 17 ezer oldal volt. Egyetlen olyan iratot sem találtak, ami bizonyítékot tartalmazott volna, és azt eltávolították volna - tette hozzá.  

A megállapított tények szerint a hangfelvételen Varga Judit pletykákat osztott meg férjével, illetve a Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. 

Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték.

A nyomozás kitért arra is, hogy a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt a nyomozati iratnak mind az ügyészségen, mind ügyészségen kívüli szereplőknél - bíróságoknál, Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, védőknél, gyanúsítottaknál - amely tény a kihúzás megvalósíthatóságát lehetetlenné tette.

A nyomozás vizsgálta a lehallgatás során rögzített hangfelvételek sorsát, és megállapította, hogy azok vagy megtalálhatóak a Fővárosi Törvényszéknek megküldött nyomozati iratok és bűnjelek között, vagy az alapügyről lekülönített nyomozások irataiban vannak, vagy azért kellett törölni a bizonyítékként fel nem használható iratokat, mert ezt törvényi kötelezettség írta elő.

A nyomozati iratok feltételezett manipulációja kapcsán a nyomozás megállapította tehát, hogy Varga Judit és Magyar Péter közötti magánbeszélgetésen elhangzottak objektív tényekkel cáfolhatók.

Magyar Péter vallomásában azt is mondta, hogy egy betű törlése is bűncselekmény, de közölte, hogy a büntetőeljárási eljárási törvényt már nagyon régen tanulta.
Nem történt semmilyen hivatali visszaélés

Az esetleges hivatali visszaéléssel kapcsolatban Kovács Katalin azt mondta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat indította el az eljárást Schadl György esetében 2021 tavaszán. Akkor még említés szintjén sem jelent meg Völner Pál neve – tette hozzá. 2021. nyarán jelent meg először Völner Pál neve, és bűncselekmény gyanúja 2021 szeptemberétől merült fel, és akkor indult nyomozás Völnerrel szemben.

Lehallgatása 2021. október 3-án kezdődött.

Azon gyanúval kapcsolatban, hogy Völner Pál kapott figyelmeztetést az ellene folyó büntetőeljárásról közvetlenül Schadl György őrizetbe vétele előtt, a nyomozás megállapította, hogy Völner Pál 2021. november 3-án az Országos Bírói Tanács ülésén vett részt, ahonnan váratlanul távozott, mielőtt az őt érintő napirendi pontra sor került volna, majd a Schadl Györggyel megbeszélt találkozóra sem ment el. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az OBT ülésen Völner Pál kivel találkozott, kivel beszélt. Másnap, november 4-én dr. Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban hivatalos rendezvényen találkozott Schadl Györggyel, akinek a viselkedése ezt követően nem változott meg.
 A nyomozást éppen ezért lezárták – mondta Kovács Katalin. 
 

A nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség – ebben a tekintetben – bizonyítottság hiányában szüntette meg.

A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt - mondta Kovács Katalin. 

Innen indult az ügy

Március 28-án Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője ismertette, hogy a történtek miatt tanúként hallgatták meg Varga Judit egykori igazságügyi minisztert.

A főügyész a korábbi sajtótájékoztatón a Schadl-Völner-ügy kapcsán kiemelte: mostanra a kollégáival együtt eljuttattak egy ügyet olyan szintre, ahol egy államtitkár vádlott lett, és egy hivatásrend első számú vezetője is vádlott lett, és erre az ügyre a világ legtöbb ügyészsége büszke lehetne. Éjjel és nappal rengeteg kolléga dolgozott ezen az ügyön, és a családtagok hoztak élelmet, váltás ruhát a munkatársaknak, mert a kollégák nem hazamentek este, hanem ezen az ügyön dolgoztak.

Nem kívánok magyarázkodni

– mondta el Fürcht Pál főügyész, aki kiemelte, hogy olyan állítások jelentek meg a sajtóban, amelyek felháborítóak, hiszen egy nyomozás van folyamatban, amit az ügyészség rendelt el. Ez a nyomozás zajlik, tegnap is és ma is folytak és folynak a nyomozási cselekmények. 

Mindennek nyoma van, ezt szigorú szabályok írják elő

A főügyész leszögezte: 

minden egyes adatnak nyoma van egy adott aktában, bizonyítékokról is szigorúan dokumentálni kell mindent, szigorúan nyomon követhetőnek kell azoknak lennie.

Egy ügyön nem egy ügyész dolgozik, és lehetőség van bizonyos szervezeteket is bevonni a nyomozásba. Az ügyészségi nyomozásban lehet indítványozni a nyomozási bírónál a leplezett eszköz alkalmazását, és itt nyomozási bírák döntenek. Ez egy óriási csapatmunka – tette hozzá Fürcht. A Schadl-Völner- ügyön sokszor az egész ügyészség dolgozott. Elmondta: nem egy nyomozási ügyirat van, hanem több.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről