A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Súlyos bűncselekményt is elkövethettek Magyar Péterék

Magyar Péter - Bajnai Gordon, Magyar Péter, MagyarPéter, Bajnai Gordon, BajnaiGordon, montázs
Bajnai Gordon
Fotó: Origo - AFP/Georges Gobet
Vágólapra másolva!
Magyar Pétert nyilvánvalóan segítik, a támogatói pedig nem a mikroadományozó magyar átlagpolgárok, hiszen nekik sem ennyi idejük, sem ennyi vagyonuk nincs – jelentette ki a Századvég Intézet alkotmányjogásza. Ifjabb Lomnici Zoltán rámutatott: a Tisza Pártnak szüksége volt a nagyobb adományozókra a választási kampányuk kiteljesítéséhez, és amennyiben külföldről kap anyagi támogatást, az tiltott pártfinanszírozásnak minősül.
Vágólapra másolva!

Magyar Péterék egy komolyabb vagyont, több százmillió forintot költöttek el az elmúlt hetekben zajló országjárásra, különösen a két fővárosi és az anyák napi, debreceni demonstráció költségei voltak számottevőek. A Kossuth téri rendezvény kiadásait ugyan közzétették, ám azok köszönőviszonyban sincsenek a piaci árakkal. A kérdés csupán az, kik fizették a számlát.  

Az elmúlt hónapok kampányeseményeinek megszervezése az elképesztő anyagi ráfordítás mellett rengeteg energiát, munkát és szakértelmet kíván – mondta Magyar Péter rendezvényeinek finanszírozása kapcsán a Századvég Intézet alkotmányjogásza a Magyar Nemzetnek. Ifjabb Lomnici Zoltán szerint a Tisza Párt elnöke ezt komoly stáb nélkül nem tudta volna megtenni.  

A komoly stáb pedig komoly fizetést igényel, nem beszélve a tárgyi eszközökről és a rengeteg utazásról, ezeket Magyar Péter egészen biztos, hogy nem finanszírozhatta saját maga

– mondta.

Ismét a „mikroadományok”

Emlékezetes, Magyar Péter többször hivatkozott arra, hogy a költségeket tulajdonképpen mikroadományokból teremtik elő. A HVG-nek adott egyik interjúban a Tisza Párt alelnöke azt mondta: „Több tízmillió forint érkezett egyszerű magyar emberektől, több ezer embertől, és nem külföldről, nem dollár, és nem NER-es pénz.” Az alkotmányjogász a kijelentés kapcsán rámutatott: 

az „egyszerű magyar emberek” többsége nem rendelkezik olyan komoly likvid tőkével, hogy abból könnyen odaadna egy nagyobb összeget egy frissen megjelent politikusnak, ahogy az sem valószínű, hogy tízezrek adakoznának Magyar Péternek.

– A hazai lakossági attitűdök és politikai kultúra ismeretében is szinte képtelen, hogy kis adományozók tömegei tartsanak el tartósan és folyamatosan egy ilyen kampányt – tette hozzá. 

Tiszavirág életű lehet a bizalom

Szerinte Magyar Pétert nyilvánvalóan segítik, a támogatói pedig nem a mikroadományozó magyar átlagpolgárok, hiszen nekik – a munkájuk és a családjuk mellett – sem ennyi idejük, sem ennyi vagyonuk nincs. A Tisza Pártnak mint politikai erőnek és mozgalomnak bizonyosan szüksége volt a nagyobb adományozókra a választási kampányuk kiteljesítéséhez.

Felidézte: már az április 6-i Kossuth téri rendezvénye kampányszagú elszámolása kapcsán – egyes iparági szakértők szerint is – megkérdőjelezhető a közölt számok és tények valóságtartalma. Ha egy politikus átláthatóságot és korrupció elleni fellépést ígér a választások idején, amit még a saját kampánya kapcsán sem tud – legalábbis a transzparens gazdálkodás tekintetében – teljesíteni, az nyilván csalódást fog kelteni az emberekben. 

Az ilyen típusú politikusok, akik adott esetben nem tiszta eszközökhöz is folyamodnak, a kérdéses eredetű forrásokat a választók megvezetésére használják fel, ami pedig a beléjük vetett közbizalom elárulását jelenti

– mutatott rá ifjabb Lomnici Zoltán. Emlékeztetett: 

Magyar Péter – többek között az EP-listás jelöltjei által –  több szálon kötődik Soros Györgyhöz és hálózatához, így feltételezhetően a források egy része tőle származik. 

Felhívta a figyelmet Láng Balázs elszólására, valamint a Tisza Párt egyik EP-listajelöltjének, Weisz Viktornak a múltjára is: korábban a bevándorláspárti Artemisszió Alapítványnál dolgozott, amelyet a Soros Györgyhöz és immár fiához, Alex Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok finanszíroztak, 2016 és 2022 között hozzávetőlegesen 165 millió forint értékben. Egy másik jelöltje, Dávid Dóra pedig a Save The Children nevű Soros-szervezetnél vállalt munkát, amely nagyságrendileg 540 millió forintot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint ezen kampányfinanszírozási módok – megvalósulásuk esetén – súlyosan veszélyeztetik a hazai választási folyamatok tisztaságát, ezért a közelmúltban mind jogalkotói, mind pedig jogalkalmazói szinten indokolt volt tovább erősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét. 

Emlékeztetett, az ügy kísértetiesen hasonlít a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ötszázhatmilliós „mikroadományaival” kapcsolatos botrányra, amelyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt folyik nyomozás.  

Amennyiben a Tisza Párt külföldről kap anyagi támogatást, az tiltott pártfinanszírozásnak minősül, ezzel pedig az elkövetők a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, valamint a választói akarat tiltott befolyásolása bűntettet is elkövethették – mondta ifjabb Lomnici Zoltán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!