Mutatjuk, mi lett a szombati tomboló hőség vége

Vágólapra másolva!
Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
Vágólapra másolva!

Azt írták: szombaton megérkezett Magyarországra a kánikulát letörő hidegfront, amely az ország déli, illetve keleti területeit érte el a legkésőbb, itt napközben még sokfelé szökött 30 Celsius-fok fölé a délutáni csúcshőmérséklet. A péntekre és szombatra várt kánikulával kapcsolatban már napokkal korábban kiadták az előrejelzést.

Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel meg is dőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja.

A korábbi napi szélsőérték 37,6 fok volt, amelyet 2000-ben Tiszaroffon regisztráltunk – írták. 

Hozzátették,  az enyhülést hozó hidegfrontot az eső mellett heves záporok és zivatarok is kísérték, utóbbiak felhőszakadással, helyenként jégesővel is társultak. A szombati viharok után vasárnap több helyen várható jégeső, erről az Origo cikkét itt találja.

A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, méghozzá olyan sok, hogy a Tokaj állomáson mért 121,3 milliméterrel új napi csapadékrekord is született – közölték. Felidézték: az eddigi csúcstartó Drégelypalánk volt, 107,5 milliméterrel, amelyet 1999-ben rögzítettek.

Gyerekek hűsítik magukat a szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó idején a Szabadság téren 2024. június 19-én. 
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Ez várható vasárnap

Az előrejelzések szerint vasárnap is lehetnek még zivatarok, nagyobb eséllyel a Dunától keletre, illetve a Duna vonalában, azonban a tegnaphoz hasonló zivatarrendszer kialakulására nem számítanak a szakértők. 

Délkeleten, keleten néhol intenzívebb zivatarra is van esély, amit jégeső is kísérhet (2 cm körüli vagy általában kevéssel afeletti átmérővel), amit az előrejelzés szerint 90 km/h körüli széllökés kísér majd.

 A reggeli órákban kelet felé megszűnnek a zivatarok.

Bár új melegrekord vasárnap nem várható, hideg természetesen így sem lesz. Az ország legmelegebb részein 33 Celcius fok környékén tetőzhet a napközbeni hőmérséklet a várakozások szerint, más helyeken ennél néhány fokkal mérsékeltebb meleg várható.

Hétfőn még előfordulhat csapadék, majd szakadozik, csökken a felhőzet, és általában napos idő várható kevés felhővel. Az északi, északkeleti szelet többfelé kísérik élénk, napközben a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten helyenként erős széllökések. Zivatarok környékén átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről