Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Itt az NVB döntése: újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

Választások2024, Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje,
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Bizottság szerda esti ülésén tárgyalta Vitézy Dávid fellebbezését.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság ma esti ülésén döntés született arról, hogy újraszámolják a főpolgármester-választáson az érvénytelennek minősített szavazólapokat. A bizottság tagjai több mint egyórás vita után 12 igen szavazattal, 4 szavazat ellenében döntöttek az újraszámlálásról - írja a Magyar Nemzet.

A Bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. 

Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás. 

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

Nagy Attila, az iroda elnöke a döntés után jelezte: utasítja a főváros kerületi választási irodáit, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Az NVB a 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását - az NVI közreműködésével - péntek reggel kezdi meg, és várhatóan aznap befejezi, a szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

Az NVB az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja, eszerint ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB-nek hat nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a fellebbezésről.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a minap egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eredmények szorossága miatt az újraszámlálást elkerülhetetlennek tartja. Hozzátette: a szavazás lezárulta óta több ezer bejelentést kaptak a visszaélésekről.

Ha az érvénytelen szavazatok száma hetvenhatszorosa a két jelölt közötti különbségnek, akkor minden jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy legalább az érvénytelen szavazatokat újraszámolják

– emelte ki.

Választások2024, Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje,
Vitézy Dávid leadja szavazatát 2024. június 10-én Budapesten 
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Több mint 200 szavazókörben történt érvénytelenné minősítés, így elkerülhetetlen, hogy az érvénytelen szavazatokat Budapest-szerte újraszámolják, én ezt fogom kezdeményezni a Nemzeti Választási Bizottságnál

– emelte ki Vitézy Dávid, majd felszólította a bizottságban ülő pártok delegáltjait, hogy támogassák a szavazatok újraszámlálásának elrendelését. A főpolgármester-jelölt ma 15.30 perckor adta át a választási bizottságnak a fellebbezését. 

Vitézy Dávid reagált az NVB döntésére

Vitézy Facebook-oldalán reagált a Nemzeti Választási Bizottság döntésére. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésemnek helyt adva ma este elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén. Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja

- írta.

"A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. 

Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt.

Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni" - írta Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről