Országos figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Vágólapra másolva!
Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A HungaroMet tájékoztatása szerint hétfőn Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl, a főváros és térsége, továbbá Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország területeinek jelentős részén az UV-index meghaladja majd a 7-es, helyenként megközelíti, vagy eléri a 8-as értéket.  A szakemberek azt tanácsolják: 

mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, 

illetve ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjon fényvédő krémeket. Normál bőrtípusnál ebben az időszakban már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - figyelmeztetnek.

Több helyen durva vihar volt szombaton, és arról is írtunk reggel, hogy órákon belül leszakadhat az ég - másodfokú riasztást adtak ki több térségre.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, több vármegyében is extrém UV-sugárzás volt pénteken, szombat éjfélig pedig harmadfokú hőségriasztás volt érvényben. A nagyon erős erős UV–B-sugárzásra figyelmeztettek a meteorológusok, azt javasolják, hogy napközben, 11 és 15 óra között ne menjünk ki a napra. Arról is írtunk néhány napja, hogy negyvenfokos hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológusok Olaszországban is. A világ egyik felét hőség, a másikat apokaliptikus esőzések sújtják és Salvadorban is többen meghaltak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről