A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Százmilliókat költenek az adófizetők pénzéből a nulla százalékon álló baloldali pártok

SZABÓ Tímea; MÁRKI-ZAY Péter; IVÁNYI Gábor; DONÁTH Anna; SCHMUCK Erzsébet; KUNHALMI Ágnes; JAKAB Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Több százmillió forintot költenek el a gyakorlatilag mérhetetlen támogatottsággal rendelkező baloldali pártok különféle tanácsadókra és költségtérítésekre. Többek között a Jobbik eddig csaknem 300 millió forintnyi költségtérítést vett igénybe. Fekete-Győr András, a Momentum bukott elnöke egy Papp Gergő nevezetű személynek fizetett ki milliókat.
Vágólapra másolva!

Elképesztő mértékben költi a közpénzeket az időközben egyszázalékosra töpörödött Jobbik, amióta a párttörténeti szempontból katasztrofális vereséget hozó 2022-es országgyűlési választások után 10 fővel megalakult az új frakciójuk. A nyilvánosan elérhető adatok szerint eddig csaknem 300 millió forintnyi költségtérítést vettek igénybe - írta a tuzfalcsoport.blogstar.hu. A kifizetések legnagyobb kedvezményezettje a Civitas Intézet, amelytől három kutatást rendeltek meg összesen 70 650 000 forint értékben.

A Civitas Intézet az interneten elérhető cégadatok szerint 2017 júliusában alakult meg, vezérigazgatója pedig Nagy-Pál Levente. Bemutatkozásuk szerint a „Civitas egy független intézmény, amely pártatlan módon elsősorban közpolitikai megoldásokat kíván kidolgozni társadalmi és gazdasági kérdések megoldására”. Érdekesség, hogy a baloldali pártok támogatását élvező volt országgyűlési képviselő, Kész Zoltán a Civitas operatív igazgatója, aki jelenleg is a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.

A portál írásából kiderül, nem világos egyébként, hogy a fenti összeget miért nem a pártkasszából fizették, azonban a legizgalmasabb szerződések mégsem ezek. Hanem azok, amelyeket bizonyos Juhász Péterrel kötöttek, akinek a neve időnkén „Juhász Péter kisadózó” formában szerepel a listán. A nyilvános szerződések között több olyan, Juhász Péterrel kapcsolatos megállapodást is találtak, ami a “közbeszerzési törvény alóli kivételek” kategóriába tartozik.

Juhász Péter kisadózó 2022 májusa óta a szóbeli tanácsadásért öt szerződés alapján 14 450 000 forintot kapott az adóforintjainkból. Ha pedig a korábbiakat is hozzáadjuk, akkor 2019-ig visszamenőlegesen, amikor a Jobbik háza táján feltűnt, a teljes összeg 26 609 999 forint. Az aláírásokból egyébként úgy tűnik, hogy Juhász Pétert Jakab találta, viszont a Jobbik a volt elnöke távozása után is tovább foglalkoztatta.

Érdekes kifizetések a szociknál

Egy másik törpepárt volt elnöke hasonlóan érdekes szerződéseket kötött az elmúlt években. Tóth Bertalanról és az MSZP-ről van szó. A szocialista frakció 2020 májusa és 2022 novembere között hatszor adott megbízást a Dolgozó Vidék Bt-nek.

A feladat:

TANÁCSADÁS ÉS SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ MEZŐGAZDASÁGI ÉS VIDÉKPOLITIKAI TÉMAKÖRBEN.

Összesen 15 millió forintot költöttek erre, ami azért érdekes, mivel a társaságot nem sokkal az első szerződés megkötése előtt alapították, az utolsó kifutása után nem sokkal pedig végelszámolás alá került. A bt. részéről az aláíró Gyenis Lajosjné, a „Bábok és játékok készítése – Kreativitás, sikerélmény, szórakozás 3-99 éveseknek” című könyv társszerzője volt. Aki ráadásul – mint azt Pécs baloldali vezetésének gyanús ügyei kapcsán a Magyar Nemzet megírta – a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamás „jobbkezének” nagymamája.

Középpontban Papp Gergő

Végezetül a Momentumról is érdemes szót ejteni. 2022 nyarán, amikor most a visszatérését tervezgető Fekete-Győr András volt a párt elnöke, ugyancsak az adóforintjaink terhére megbízást adott a Papp Gergő vezette Agenda Setting Kft-nek.

KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS, RÖVID- ÉS HOSSZÚTÁVÚ KOMMUNIKÁCIÓS TERVEK KÉSZÍTÉSE A FRAKCIÓ SZÁMÁRA, PARLAMENTI FELSZÓLALÁSOK ÍRÁSA, JAVASLATOK KÉSZÍTÉSE KÖZÖSSÉGI MÉDIÁS TARTALMAKRA (ÍRÁSOS, AUDIOVIZUÁLIS), MÉDIASZEREPLÉSEKRE VALÓ FELKÉSZÍTÉS 

- ez volt a feladat. Elsőre még ez valahol érthető is lenne – habár joggal vetődhet fel bárkiben a kérdés: miért tartanak a képviselők titkárt, asszisztenst, ha nem azért, hogy az efféle feladatokban segítségükre legyenek?

Jobban megvizsgálva viszont van egy nagyon súlyos probléma ezzel a szerződéssel, amit eredetileg 22,86, majd egy módosítás után végül 19,05 millió forintra kötöttek 2022. június 1-től 2022. augusztus 31-ig, azaz két hónapra. Az tudniillik, hogy a Parlament.hu oldalon ez áll:

„Az Országgyűlés évente két rendes ülésszakot tart:

  • február 1-jétől június 15-ig és
  • szeptember 1-jétől december 15-ig.”

Tehát nem vagy alig volt olyan ülés, amikor a Papp Gergő által írt beszédeket bárki elmondhatta volna. A cég vezetőjéről egyébként érdemes megemlíteni, hogy korábban a Momentum kommunikációs igazgatója volt és politikusként – Fekete-Győr András társaságában – betört az Origo szerkesztőségébe.

A teljes írást itt olvashatják. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!