Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Indul a védekezés az árvíz utáni szúnyograj ellen

Vágólapra másolva!
Árhullám után indul a védekezés a szúnyogok ellen. Ezen a héten Sopronban, Debrecenben és Miskolcon is irtják a szúnyogokat.
Vágólapra másolva!

A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, ez jelentős szúnyogártalomhoz is vezethet. 

Ennek megelőzése érdekében a folyó mentén biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Először földi biológiai módszerrel irtják a szúnyogokat a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből permeteznek a lárvákat elpusztító biológiai szert.

 

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes készítményt juttatnak a vízbe. Ez a szer csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. Ugyanakkor természetvédelmi területeken ez a módszer is csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető.

Szúnyogirtásra ezen a héten Sopronban és környékén, Debrecenben és Miskolcon kerül sor.

A melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos, hogy hetente többször kiöntsük a kertben és erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet - írja a Katasztrófavédelem.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a sok eső után ellepték az országot a szúnyogok. Ekkor 30 ezer hektáron folyt az irtás.

Legutóbb Budapest hat kerületében, illetve Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron irtották a szúnyogokat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről