Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Újraszámlálással fordított a polgármesterjelölt Diósdon

dizseri andrás
Vágólapra másolva!
Mindössze öt szavazattal volt lemaradva az első helyezettől a vasárnapi választásokon Diósdon az egyik civil egyesület jelöltje, Dizseri András. A Magyar Nemzet írása szerint azonban nem sokra rá kiderült, egy komplett mozgóurna szavazólapjait érvénytelenítették az egyik szavazókör szavazatszámláló delegáltjai. A polgármester-jelölt és egyesülete a döntést meg is támadta, majd végül az újraszámlálás után kiderült: Dizseri András csaknem hatszor annyit szavazatot kapott az érvénytelenített urnában, mint amennyivel le volt maradva, így ő nyerte meg a választást.
Vágólapra másolva!

„Győzött a jog és a törvényesség!” – írta közösségi oldalán a diósdi Pro Civitate – A Városért Egyesület polgármesterjelöltje, Dizseri András, aki már nem csak jelölt, ugyanis végül megnyerte a polgármester-választást. 

A Magyar Nemzet szerint a megválasztott városvezető korábban a lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „Diósdon megállt az idő.” Elmondása szerint az elmúlt időszakban több száz diósdival beszélgettek a csapatával, amelynek során ismét bebizonyosodott: a lakosság körében egyértelmű az a szándék és akarat, hogy a városban változásra és új lendületre van szükség. A polgármesterjelölt úgy véli, 

jelenleg Diósdnak nincs gazdája, ugyanis a közterületek gondozatlanok, számos út állapota katasztrofális, és a városvezetés nem lobbizik fejlesztésre fordítható forrásokért. 

Végül Dizseri András nyert

Mindezek fényében nem is meglepő, hogy az előző ciklusban regnáló polgármester, Spéth Géza a három induló jelöltből csak harmadik lett. Azonban az első két helyezett között szoros verseny alakult ki, és végül öt szavazattal előzte meg az Élhetőbb Diósdért Egyesület polgármesterjelöltje Dizseri Andrást, aki végül, úgy tűnt, elvesztette a választást. Azonban a győztes nem nyugodhatott meg, ugyanis történt egy incidens, amely sokaknak szúrta a szemét: az egyik szavazókör szavazatszámláló delegáltjai

egy komplett mozgóurna szavazólapjait érvénytelenítették.

Dizseri András szerint jogszerűtlen volt a döntés, szavai szerint „megfosztották alkotmányos alapjoguktól mindazokat, akik a választókerületben ezen a módon adták le szavazatukat”. Ennek fényében feltételezhetően senkit nem lepett meg a Pro Civitate döntése, miszerint megtámadták a döntést.

Ennek eredményeképpen a 1. számú választókerület jogellenesen érvénytelenített szavazólapjait újraszámolták, így változott a polgámester-választás eredménye. A 2024-es önkormányzati választáson így a Pro Civitate – A Városért Egyesület jelöltjeként jómagam kaptam a legtöbb szavazatot. Hálás vagyok Önöknek a bizalmukért, amelyet legjobb tudásom szerint meg fogok szolgálni!

– írta közösségi oldalán Dizseri András.

A Pest Vármegyei Választási Bizottság indoklásából kiderült, a helyi idősek otthonában dőlt el, kié lesz a polgármesteri szék: első körben érvénytelenítették az ottani szavazatokat, mert nem a bizottság tagja segíthetett az ott lakó szavazóknak, hanem a gondozók. Ezeket a szavazatokat számolták újra érvényes szavazatokként, és a 32 – korábban érvénytelen – szavazatból Dizseri András 29 szavazatot elvitt, így megnyerte a választást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről