Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Bármelyik pillanatban lecsaphat a félelmetes, pusztító vihar Magyarországra

Vágólapra másolva!
A hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre, valamint Pest és Fejér vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután. Korábban ezt már egyes dunántúli járásokra is kiadták, de azokon a területeken mostanra elsőfokúra mérsékelték a riasztást.
Vágólapra másolva!

A másodfokú riasztás által érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, 

a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területén, az ország többi részén elsőfokú van érvényben. Emellett ezekre a vármegyékre másodfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás veszélye miatt, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyit meghaladó mennyiségű eső eshet.

Képünk illusztráció 
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az előrejelzés szerint szerdán kora délutántól éjfélig egyre többfelé várhatóak zivatarok, amelyek egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. 

A zivatarokat viharos, óránkénti 60-90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti.

 Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás, óránkénti 90-100 kilométeres széllökés, jégeső is előfordulhat. Éjjel további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen lehetnek zivatarok. Ezeket felhőszakadás kísérheti, elsősorban a keleti országrészben várhatóak még intenzívebb zivatarok. A középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és jégeső kíséretében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, ott az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. 

A ház környékéről pedig minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - vigyenek védett helyre.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről