Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Vitézy szerint Karácsony csődbe vitte a várost

Vágólapra másolva!
A Budapestért Egyesület és az LMP volt főpolgármester-jelöltje a közösségi oldalán megosztott posztjában kiderült, hogy Karácsony Gergely már a választási kampány alatt is tudta, hogy a már eddig is fizetésképtelen főváros hatalmas adósságba fog kerülni, mindezt azonban a Gyurcsány-párt jelöltje elhallgatta a választók elől. Vitézy Dávid szerint egy állami segítségnyújtás nélkül nem lesz kiút a fővárosnak az óriási adósságspirálból.
Vágólapra másolva!

Vitézy Dávid emlékeztetett, hogy még május 21-én, a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét elvonva, tehát lényegében megkerülve döntött Karácsony Gergely a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről. 

A kampányban mindenről azonban nem számolt be a választóinak, pedig az ügyletet személyesen ő hagyta jóvá, majdnem három héttel a választások előtt. 

Vitézy szerint ezt a tartozást majd aztán a kamataival együtt 2025 márciusában, a jövő évi iparűzési adóbevételekből törlesztené vissza a Főváros. 

Ez ugye azt jelenti, hogy a 2025-ös év eleve -50 milliárd forintról indul majd, s ez egy olyan pénzügyi spirál, amiből jelentős kormányzati többlettámogatás vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút.

- írta, így tehát a meglátása szerint Budapest egy adósságspirálba fog kerülni. 

Felhívta arra a figyelmet, hogy a választások előtti napon megtartott Partizán-vitában mindezt már személyesen szóvá tette, azonban Karácsony Gergely ekkor "még tagadta, hogy az agglomerációs megállapodás pénzügyi problémákat okozna, sőt, azzal büszkélkedett, hogy milyen jól járt vele a BKK, amikor elmondtam: a féláron ingázó agglomerációs utasok miatt kieső bevételt valakinek ki kell fizetnie, és a következő főpolgármester feje fájhat majd emiatt."

 Most már pontosan tudjuk: ekkorra Karácsony Gergely már legalább 10 napja pontosan tudta, hogy mekkora a baj, de a választási kampányban elhallgatta, letagadta ezt a nyilvánosság előtt.

- közölte az Budapestért Egyesület és az LMP közös főpolgármester-jelöltje. 

Emlékeztetett, hogy egyedül ő volt az, aki kritizálta a januárban megkötött agglomerációs szerződést mellyel ugyan az utasok - különösen a diákok - örültek, hiszen olcsóbbak lettek a bérletek, viszont ebből bevételkiesés származik. Meglátása szerint azonban az olcsóbb bérletek hatására továbbra mégsem lett több ingázó az agglomerációs településekről egyik hév- vagy vasútvonalon sem.

 “Ez a kieső bevétel szabad szemmel is látszik és hiányozni fog a közösségi közlekedés költségvetéséből, ha nem pótolják vissza. Úgy tisztességes tehát, ha azok, akik ezeket a döntéseket meghozták, bemutatják: miből fogják kipótolni és mikor. Ugyanis, ha ez nem történik meg, a budapesti közösségi közlekedés minősége fogja a kárát látni ekkora forráskivonásnak”

- írta január 30-án.

Vitézy szerint ez nem lesz fenntartható, hacsak az állam nem vállalja át a költségeket a saját bevallása szerint is fizetésképtelen Fővárostól. 

Azok az állítások, melyek szerint a Főváros jól járt, és nincs itt semmi látnivaló, valótlanok voltak, és ezt Karácsony Gergely a kampányban is pontosan tudta már, csak elhallgatta a nyilvánosság előtt

– írta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről