A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Pörög az albérletpiac, akár néhány nap alatt elkelnek a jó lakások

Vágólapra másolva!
Idén a nagyobb befektetői jelenlét miatt ötödével több kiadó lakást kínálnak most az albérletpiacon. A kereslet-kínálati csúcs augusztusban tetőzik majd.
Vágólapra másolva!

Az idei albérletszezonban több mint tizennégyezer kiadó ingatlant hirdettek meg, tavalyhoz képest, a kereslet-kínálati viszonyokat pedig több tényező is befolyásolta – mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Kifejtette, az előző évben a magas infláció, valamint az államkötvények népszerűsége miatt kevesebb befektető volt a piacon. A lakásvásárlóknak a több befektető konkurencia, a bérlők számára így viszont a kivehető ingatlanok kínálata megnőtt. 

A nagyobb kínálathoz hozzájön még a szezonalitás, hiszen ebben az időszakban egy jó ár-érték arányú lakás akár órák alatt kiadható

– magyarázta Balogh László.

Azért is élénk mostanában az albérletpiac, mert több határozott idejű szerződés is ezekben a hetekben jár le. A most felvételizettek mellett pedig még ott lesznek azok is, akiknek nem jut kollégiumi férőhely, így a csúcsidőszak augusztus második felére tehető, 

a kínálat a következő hetekben elérheti a 15-16 ezret is.

Akinek nem sürgős a költözés, de új albérletet keres, és talál egy jó állapotú, jó áron kivehető lakást, érdemes kibérelnie, hiszen nem biztos, hogy talál egy még jobbat, az övét pedig gyorsan kiveheti más.


Továbbra is igaz, hogy a kiadó ingatlanok fele Budapesten, 85 százalékuk pedig nagyvárosban található. A garzonok iránt is fokozott a kereslet, ez a lakástípus ugyanis a legolcsóbb az összes közül. A budapesti kerületekben a bérleti díjak középértéke 168-330 ezer forint között mozog. "Ha azonban a teljes kínálatnak azt a 25 százalékát nézzük, amelyek a legolcsóbbak a piacon, akkor városrésztől függően legfeljebb 148-250 ezer forintos bérleti díjakkal találkozhatnak a diákok Budapesten" – fogalmazott Balogh László az Ingatlan.com közleményében. A legtöbb garzon a III és a XI. kerületben található, ezek átlagosan 180-190 ezer forintért bérelhetők.

A Magyar Nemzet kérdésére a szakember elmondta, hogy a kiadó szobák a bő tizennégyezres kínálatból mindössze 320-at tesznek csak ki, a kínálat mindössze legfeljebb három százalékát adják, az átlagos áruk Budapesten 98 ezer forint, de olcsóbbakat találni már hatvan-hetvenezer forintért is.

A kínálat mindössze hatodát teszik ki a kiadó házak.

Az albérletek zöme lakás, hiszen a nagyvárosokban abból van több, míg a kisebb települések jelentős részén csak házak vannak. 

Ami miatt a bérelhető házak ebben a szezonban is érdekesek, az a célközönségük. Ugyanis házat jellemzően azok keresnek inkább, akik nem tudnak vagy nem szeretnének ingatlant vásárolni, viszont lakásba sem szeretnének költözni a kert hiánya miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!