A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

Családok tízezreit segíti az Otthonfelújítási Program

Vágólapra másolva!
Már folyamatosan lehet jelentkezni a Magyar Fejlesztési Bank Otthonfelújítási Programjára, amelynek célja az elöregedett, 1991 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítése. Az akár 6 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatással kombinált kamatmentes kölcsönt biztosító program keretein belül 20 ezer otthon felújítása valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

Az Otthonfelújítási Program keretében a kormány az MFB közvetítésével kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését, illetve ezáltal a magyar családok rezsiterheinek csökkentését. A pályázati lehetőség a lakossági ügyfelek számára érhető el, 1990. decemberi 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott lakóépületek felújítására.

MFB

Azok járnak a legjobban, akiknek a legnagyobb szükségük van rá!

A vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt magában foglaló kombinált hiteltermék akár 6 millió forinttal járulhat hozzá a beruházásokhoz. A családoknak az elszámolható költség minimum 1/7-ét szükséges önerőből fedezni, amelynek felhasználását a folyósításkor igazolni szükséges. A kölcsönrész, valamint a vissza nem térítendő támogatás összege pedig együttesen minimum 2,5 millió forint. Amelyik járásban alacsonyabb az átlagjövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el arányosan alacsonyabb kölcsönrész mellett. A vissza nem térítendő támogatás maximális összege a 3,5 millió forintot is elérheti.

A rezsiterheinket csökkentjük az energetikai korszerűsítéssel

A pályázaton elnyerhető támogatás és kölcsön szigeteléshez, modernebb nyílászárók beszereléséhez, a melegvíz- és a fűtésrendszer felújítására használható fel. A társadalmi egyeztetés során bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Fontos, hogy csak azon termékek közül választhatnak az igénylők, amelyek szerepelnek az ofp.emi.hu oldalon nyilvántartott úgynevezett kulcstermékek listáján.

A legfontosabb szabály, amelyre oda kell figyelni, hogy az energetikai korszerűsítés által épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást kell elérni, amit hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani. A beruházások révén a támogatott családok a későbbiekben könnyebben tarthatják energiafogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A megfelelő, lakókörnyezetükhöz legközelebbi kivitelező szakembereket, illetve a program végrehajtásában közreműködő tanácsadókat szintén az ofp.emi.hu weboldalon találhatják meg a jelentkezők. A tanácsadók szolgáltatásainak igénybevételét mindenképpen érdemes megfontolni, hiszen az akár ingyenes energetikai tanácsadáson túl többen a megfelelő tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

Mi szükséges a jelentkezéshez? 

Az igénylés az MFB Pont Plusz lakossági hálózatban, tehát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank kijelölt bankfiókjaiban nyújtható be. 

A kérelmezőknek az alábbi dokumentumokat szükséges beszerezniük vagy pótolniuk az esetleges hiányosságokat:

  • ingatlan tulajdoni lap;
  • energetikai tanúsítvány, számítások;
  • munkáltatói jövedelemigazolás;
  • személyi igazolvány érvényességének és a lakcímkártya meglétének ellenőrzése;
  • nemleges igazolás adótartozásról;
  • több tulajdonos/haszonélvező esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).

Az Otthonfelújítási Programra a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2025. december 31-ig lehet jelentkezni. További információk az mfb.hu oldalon találhatóak.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!