A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre több a postások elleni támadás, kampányt indít a Magyar Posta

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években több postást is megtámadtak, ezért a Magyar Posta a rendőrséggel összefogva figyelemfelhívó kampányt indít. Az emberek nagy része ugyanis nincsen tisztában azzal, hogy a postai dolgozók közfeladatot ellátó személyek, és az ellenük indított támadások szigorúbb büntetéssel járnak – ez derült ki Magyar Posta Zrt. friss kutatásából.
Vágólapra másolva!

A postások elleni támadások száma csaknem 10 százalékkal nőtt. Erre jó példa, amikor idén februárban, Szolnokon egy kocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy postást. 

Az ilyen támadások többnyire közlekedési, vagy kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból erednek. 

A közfeladatot ellátó személyek elleni támadások nem korlátozódnak a Magyar Posta dolgozóira, az ügyben érintettek a Mentőszolgálat dolgozói is. Évente 100-150 olyan eset történik, amikor mentősökre támadnak. A támadások egyes esetekben sérüléssel, vagy anyagi kárral jár, ami a többi beteg ellátását is veszélyezteti. 

Fotó: Magyar Posta Zrt. 

A Magyar Posta Zrt. kutatást végzett arról, hogy az emberek kiket tartanak közfeladatot ellátó személynek, mit gondolnak a biztonságukról, és mennyire vannak tudatában annak, hogy az őket ért támadás szigorúbb büntetéssel jár. 

"A kutatás szerint a válaszadók közel harmada nem tudja, nincs tisztában azzal, hogy a kézbesítők és postai ügyintézők közfeladatot ellátó személyek. A megkérdezetteknek kétharmada feltételezi, hogy a postások ebbe a kategóriába tartoznak, ez az arány a rendőrök esetében 86%, a pedagógusoknál pedig 72%.” - írta közleményében a Magyar Posta Zrt. 

A válaszadók majdnem fele elmondta, hogy ők vagy a családtagjaik közfeladatot ellátó személyek, tehát Magyarországon majdnem minden második ember érintett. A lakosság több int negyede azzal nincsen tisztában, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni támadás szigorúbb büntetéssel jár. 

Az viszonyt bizakodásra adhat okot, hogy az emberek többsége szerint az ilyen munkakörben dolgozók közérdekű munkát végeznek, ezért fontos a védelmük, kiemelten kell védeni őket a jog eszközeivel. 

A kutatási eredmények bemutatására a Magyar Posta Zrt. közös sajtótájékoztatót tartott az Országos Rendőr-főkapitánysággal és az Országos Mentőszolgálattal, ahol bejelentették, hogy kampányt indítanak. 

„A Magyar Posta Zrt. elkötelezett a munkavállalók biztonsága mellett. Ennek érdekében fejlesztjük az általunk használt biztonságtechnikai eszközöket, és rendszeres tréningeket tartunk, hogy a dolgozók jól fel tudják mérni és megfelelően kezeljék a fenyegető és veszélyes helyzeteket. 

A kézbesítők PDA-készülékeit segélyhívó funkcióval láttuk el így azok támadás, rosszullét vagy baleset esetén azonnal jeleznek a Társaság biztonsági diszpécserszolgálatának, GPS helymeghatározással pontos címet biztosítva.

 A mostani kutatási eredménye ugyanakkor megerősített minket abban, hogy a saját eszközeinken felül, további összefogásra és közös kiállásra van szükség azért, hogy változást érjünk el” – mondta dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A legfőbb célunk felhívni a figyelmet arra, hogy a postások társadalom érdekében végzett munkája kiemelt jelentőségű, amiért tiszteletet és megbecsülést érdemelnek, ezért mindenkit arra kérek, hogy vigyázzanak a postásaikra.” – tette hozzá az Elnök-vezérigazgató. 

A sajtótájékoztatón részt vettek olyan postások is, akik küzdősportokra jellemző védőfelszerelést vettek fel azt szimbolizálva, hogy a postásnak lenni nem küzdősport, időnként azonban előfordulhatnak ilyen esetek. A kampány megtalálhatóak lesznek közterületi, online és médiafelületeken is. 

Ahogy korábban megírtuk, 2017-ben egy férfi késsel támadt rá egy postásra Nyíregyházán. Keszthelyen egy férfi megvert és kirabolt egy postást, amiért a bíróság 6 év fegyházbüntetésre ítélte

Februárban, a IX. kerületben egy mentősre ellátás közben támadt rá késsel egy férfi. Egy miskolci férfi az egyik forgalmas közterületről vitték be a mentők a kórházba. A férfi már közben is szidta a mentősöket, a kórházból pedig el akart menekülni. Közben rátámadt az egyik mentősre, akit meg is vert.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!